Azok a kormányzati programok, amelyek 1990 és 2010 között próbáltak alapvető segítséget nyújtani a cigányságnak, nem vezettek eredményre, 2010-ben azonban a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten hétfőn, a nemzetközi romanapon.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Együtt, szabadon című rendezvényén Gulyás Gergely úgy vélekedett, bár korábban is voltak jó kezdeményezések, nem tudtak hozzájárulni a cigányság helyzetének lényeges javulásához. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Együtt, szabadon című rendezvényén a Terror Háza Múzeumban a nemzetközi romanapon, 2019. április 8-án.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elmúlt szűk évtizedben viszont komoly eredményeket ért el a kormány: rendkívüli mértékben csökkentette a cigányság munkanélküliségét, miután kimondta, hogy az államnak nem segélyt kell biztosítania, hanem esélyt - hangoztatta a miniszter.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kádár-rendszer minden más híresztelés ellenére elsősorban a mindennapok embereinek tettei és akarata miatt omlott össze harminc éve, százezrek cselekedtek ugyanis tisztességesen, bátran úgy, hogy a szabadság és a demokrácia felé vezették Magyarországot.