Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint szűk többségben vannak azok, akik nem szeretnék, hogy Márki-Zay Péter legyen Hódmezővásárhely polgármestere, azokkal szemben, akik szeretnék őt a városvezetői székben látni a jövőben is. Tavaly februári megválasztása óta sosem voltak ilyen rosszak a politikus mutatói, amelyben erősen közrejátszottak a botrányai. A közvélemény-kutató intézet szerint ez azt jelenti, hogy a balliberális városvezető legyőzhető az őszi önkormányzati választáson.
Vágólapra másolva!

Fél évvel az önkormányzati választás előtt Hódmezővásárhelyen mérte meg az erőviszonyokat a Nézőpont Intézet, a kutatás 2019. március 5-7. között készült 500 fő telefonos megkérdezésével. A legfontosabb megállapítása, hogy a jelenleg regnáló polgármester, Márki-Zay Péter megítélésében jelentős változás állt be:

többen szeretnék, hogy ne folytassa munkáját (46 százalék), mint amennyien azt, hogy továbbra is ő vezesse a várost (42 százalék).

Az elemzés kitért az elutasítottság okaira is, a következőket megnevezve:

  • a megkérdezettek 44 százaléka szerint ideje túl nagy részét tölti polgármesterként országos szintű politizálással,
  • a vásárhelyiek 34 százaléka pedig azt jelölte meg, hogy a városvezető bevándorláspárti,
  • a regnáló városvezető újraválasztási esélyeit a botrányai is rontják: a városlakók túlnyomó többsége (88 százalék) hallott az otthonszüléssel foglalkozó cégének ügyeiről. Mindösszesen 43 százalék volt azoknak az aránya, akik szerint nem felelős a Márki-Zay Péter által korábban vezetett, szülészettel foglalkozó cég az újszülött haláláért.
Forrás: Nézőponi Intézet

A Nézőpont Intézet szerint Márki-Zay tavaly február óta csökkenő népszerűségével párhuzamosan
mind a Fidesz, mind a kormánypárthoz köthető politikusok támogatottsága növekedésnek indult.

Orbán Viktor és Lázár János a két legnépszerűbb politikus Hódmezővásárhelyen, mindkettőjüket a helyiek fele szeretné fontos pozícióban látni

- emelték ki. Nemcsak a Fidesz-KDNP-s politikusok támogatottsága magas, hanem a kormánypártoké is: a biztos szavazók fele (49 százalék) nyilatkozott úgy, hogy velük szimpatizál. Az elemzés kiemeli, hogy lehet még tartaléka a kormánypártoknak, mivel a biztos szavazók harmada még bizonytalan, vagy nem árulta el preferenciáját.

Botrány botrány után

Ahogy a Nézőpont Intézet is rámutatott, Márki-Zay népszerűségvesztése - részben - a sorozatos botrányaira vezethető vissza, amelyek a következők voltak:

  • Lakásbotrány: kiderült, hogy egy hozzá köthető MSZP-s képviselő korrupciógyanúsan próbált meg kijátszani lányának egy értékes önkormányzati ingatlant. A politikailag és erkölcsileg is megkérdőjelezhető lépésből óriási botrány lett, aminek következtében Nagy Ernő - rokona nevében - kénytelen volt visszatáncolni az ügylettől. Igaz, ennek egyelőre semmi nyoma nincs az ingatlan tulajdoni lapján.
  • Közbeszerzési botrány: kiderült, hogy irányítása alatt egy 7,5 millió forintos strandberuházásnál nem történt közbeszerzés, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság egymillió forintra büntette meg a balliberális politikus vezette Hódmezővásárhelyt.
  • Céges botrány: kiderült, hogy tavalyelőttig Kálmán Olga új kiszemeltje volt annak a bábacégnek az ügyvezetője, amely több csecsemő halálában érintett lehetett. A családi vállalkozás minden bizonnyal nem adott számlát a szülések után, ami újabb kérdéseket vet fel.