Egy csecsemőgyilkos titkát rejtette a miskolci lakás virágosládája

2019.04.10. 14:51

Szégyellte, hogy válása után terhes lett, ezért megszülte és megölte a kisbabáit, összesen négyet. P. Aranka 1975-ben bukott le, amikor az utolsó szülése után elment a miskolci kórházba. Három csecsemő holttestét egy virágládában találták meg, míg az utolsó kisbabát egy befőttesüvegbe tette az asszony - írja a Bors.

P. Aranka egy miskolci iskolában tanított. A nő férjhez ment, és született egy lányuk, de házasságuk megromlott, és elváltak. Egy társasház első emeletén lakott. A lakás teraszán, egy virágládában tartotta a négy kisbaba holttestét.

A most 87 éves, nyugalmazott rendőr-alezredes, Tóth Károly nyomozott a csecsemőgyilkos asszony ügyében. A miskolci rendőr felidézi 1975 júniusát, amikor is kihívták őket a kórházba.

Értesítettek a kórházból, hogy van itt egy nő, aki vérzik, és túl van egy szülésen. Az újszülött azonban nem volt sehol. Rosszat sejtettünk, de a valóság minden képzeletünket felülmúlta"- mondja Tóth Károly.

A nőről kiderült, hogy nem sokkal korábban szült.

A nyomozók kimentek a lakására, ahol megtalálták a csecsemő testét egy ötliteres befőttesüvegben, formalinban lebegve.
„Kimentünk a teraszra, és a fa virágládákban három kis csontvázat találtunk elásva. Aranka mindent bevallott a kihallgatáson" – teszi hozzá Tóth Károly.

Többek között azt, hogy öt év alatt négyszer szült, a csecsemőket pedig megölte.

Az egykori nyomozó arról is beszélt a lapnak, hogy a kádban szült, aztán vízbe fojtotta a csecsemőket.
A terhességeket úgy próbálta titkolni, hogy bő ruhákat hordott, az amúgy telt alkatú nő. Így sikerült elkerülnie, hogy lebukjon, ami azért elég meglepő, ugyanis a negyedik gyereknél még egy albérlő is élt vele a lakásban.

A kihallgatásán azt mondta a négyszeres csecsemőgyilkos, hogy attól félt, megbélyegzik őt az ismerősei, amiért házasságon kívül született gyereke. Éppen ezért azt sem volt hajlandó elárulni, hogy ki az apa. Ugyanezért nem volt hajlandó fogamzásgátlót felíratni orvosával.

A csecsemőket pedig azért ölte meg, mert tartott a társadalmi megbélyegzéstől. Hogy majd azt mondják róla: micsoda pedagógus az, akinek házasságon kívül születik gyereke... A szégyentől félt, a gyilkosságtól nem...
- mondja a nyugalmazott nyomozó.

Az akkor 42 éves nőt letartóztatták, és bíróság elé került, ahol több emberen, részben előre kitervelt módon elkövetett gyilkosság miatt ítélték el: 15 év fegyházbüntetést kapott. Az orvosok akkoriban azt mondták, hogy a szülés után egyes nők beszámíthatatlan állapotba kerülnek. Így ha egy anya megölte a gyerekét, enyhébb büntetést kapott, mint a többi gyilkos. P. Aranka a kalocsai börtönbe került.