A Sargentini-jelentés nem a jogállamiságról szól

8th parliamentary term [13553];Brussels [5396];SARGENTINI, Judith (Greens/EFA, NL) [4376];plenary session [13331];EU mechanism on democracy, the rule of law and fundamental rights (T) [13556];EU - Hungary (T) [12341] 8th parliamentary term [13553] Brussel
Plenary session - Rule of law and fundamental rights in Hungary, developments since September 2018
Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ elemzője szerint a Sargentini-jelentés "eljogiasított politikai vita". Párkányi Eszter szerint a jelentés koholt vádakat tartalmaz, mégis vannak olyan tagállamok, amelyek folyamatosan próbálják napirendre hozni a Magyarország elleni hetes cikk szerinti eljárást.
Vágólapra másolva!

Párkányi Eszter azt mondta, a jelentés nem a valódi jogállamiságról szól, hanem arról, hogy a zöldpárti Judith Sargentini és társai milyen liberális tartalmakat próbálnak beerőltetni a második cikk szerinti értékekbe, például a demokrácia fogalmába.

"A Sargentini-jelentés a politikai viták eljogiasítása" Forrás: © European Union 2019 - Source : EP/Jan Van De Vel

A jelentés koholt vádakat tartalmaz, mégis vannak olyan tagállamok, amelyek folyamatosan próbálják napirendre hozni a Magyarország elleni hetes cikk szerinti eljárást - vélekedett, hozzátéve, ez nem többségi akarat.

Az eljárás előrehaladása a választások utáni Európai Parlament új összetételétől és az Európai Bizottság elnökétől függ

- közölte az elemző.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, koholt vádak alapján próbálja Magyarországot elítéltetni az Európai Parlament bevándorláspárti többsége,

ezt bizonyítja az is, hogy nem halad előre a hetes cikk szerinti eljárás a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban.

Varga Judit azt mondta, hivatalos meghallgatásra most sem került sor, csak egyfajta helyzetértékelésre, ami után néhány tagállam arra próbálta ösztökélni az EU soros román elnökségét, hogy léptesse újabb szakaszba az eljárást, de nem volt szó a résztvevők többségéről.

Kiemelte, a tanácsi elnökség nehezen tudja kezelni az EP szerződésellenes nyomulását, azt, hogy a választásokhoz közeledve a magyar különjelentést összeállító migránspárti Judith Sargentini és társai egyre frusztráltabban próbálkoznak részt venni az eljárásnak ezen szakaszában.