Juhász Hajnalka: Így maradhat meg a Közel-Kelet egyensúlya

Vágólapra másolva!
Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az üldözött közel-keleti keresztényekről beszélt, valamint arról, hogy miként kellene működni a nemzetközi segélyszervezeteknek.
Vágólapra másolva!

A politikus beszámolt arról az angliai konferenciáról, amelyik az üldözött keresztényekről szólt, itt a vallásközi párbeszédet, az üldözött vallási közösségek témakörét vizsgálták. A konferencián Juhász Hajnalka mutatta be a Hungary Helps Programot. Megjegyezte a képviselő, hogy számára mindig is nagy kitüntetés, ha komoly tudással rendelkező emberekkel tud beszélgetni, abban a panelbeszélgetésben, ahol szerepelt, volt szerencséje Lord Ashtonnal is együtt szerepelni, aki korábban a Lordok Házát vezette, de sikerült még Lord Griffith-el is beszélgetni, aki Thatcher kormányfő tanácsadója volt korábban. Elmondta azt is, Lord Ashton előadásában azt a történelmi ívet mutatta be, amelynek mentén a különböző vallási kisebbségek jelentős diszkriminációt kénytelenek elszenvedni. Természetesen kiemelte a Holokausztot, de az üldözött közel-keleti keresztények ügye kapta a fő hangsúlyt az előadásban.

Arra a felvetésre, hogy a hírek szerint ma Nagy-Britannia jóval kevesebb keresztény menekültet fogad be, mint muszlimot, Juhász Hajnalka azt felelte, természetesen szóba került ez is, ahogy az üldözött keresztények ügyében a nők és a gyermekek kiszolgáltatottsága is, erről egyébként a magyar politikus is beszélt az előadása során. Hozzátette, a felmérések és a tapasztalatok is azt igazolják, hogy a menekülttáborokban a keresztények jobban ki vannak téve a különböző nehézségeknek. A korábbi brit miniszterelnök, David Cameron már többször is elmondta, hogy az üldözött keresztényekkel, a Közel-Kelet problémáival igenis foglalkozni kell. Ez azért is fontos, mert az egész térség békéje szempontjából kiemelt fontosságú, hogy az őshonos kisebbségeket, a vallásuk gyakorlását sikerüljön megőrizni. Juhász Hajnalka azzal kezdte a beszédét, hogy a Közel-Kelet a zsidó-keresztény kultúra bölcsője, ami ma óriási bajban van.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.