Menczer Tamás: Az őshonos kisebbségek fontosabbak, mint az illegális bevándorlók

2019.04.12. 12:26

Menczer Tamás, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint a május 26-i európai parlamenti (EP-) választások tétje, hogy olyanok kerüljenek az EP-be, akiknek az őshonos kisebbségek fontosabbak, mint az illegális bevándorlók.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán tartott előadást pénteken az Európai Unió előtti kihívásokról és a magyar külpolitika sajátosságairól.

Előadását a magyar közmédia kérésére összefoglalva elmondta: egy hallgató kérdezte tőle, hogy miért beszélnek sokkal kevesebbet Brüsszelben az őshonos kisebbségekről mint az illegális bevándorlókról.

Mencszer szerint a felvetés jogos, és a magyar kormány is felháborodottan és értetlenül áll ez előtt. Ahogy fogalmazott, a május 26-i választás egyik tétje, hogy olyanok kerüljenek az EP-be, akinek az őshonos kisebbségek fontosabbak, mint az illegális bevándorlók. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár (b) kétnapos Erdélyben tett látogatása során előadást tart Európa jövője - kihívások és lehetőségek magyar szemmel címmel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán 2019. április 12-én. Jobbról Papp Levente dékánhelyettes.Forrás: MTI/Burger Zsolt

A kormány magyar külpolitikát akar folytatni

Az államtitkár az előadáson arról is beszélt, hogy magyar külpolitikát akarnak folytatni, ami azt jelenti, hogy fel kell ismerni a magyar érdeket, és meg kell találni, hogyan lehet ezt képviselni a folyamatosan változó és konfliktusoktól terhelt világban. Megjegyezte, hogy ez a megközelítés nem volt feltétlenül jellemző a korábbi kormányokra.

Arra is kitért, hogy a nemzetiségi politikában a külhoni magyarok melletti kiállás az egyik legfontosabb feladat, nem akarják azonban Budapestről megmondani, hogy mit tegyenek a határon túli magyar közösségek, hanem az ő igényeikre kívánnak válaszolni. Azt is megjegyezte, hogy Magyarország a kölcsönös tisztelet talaján állva kívánja építeni kapcsolatait a szomszédos országokkal. Hozzátette, az a jó a külhoni magyaroknak, ha a magyar kormány lehetőség szerint jóban, de mindenképpen beszélőviszonyban van a szomszéd országok kormányaival. 

Menczer Tamás csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra Csíkszeredába. Látogatása elején elmondta: adományokat hozott az árva gyermekekkel foglalkozó csíkszeredai Csibész Alapítványnak, de emellett a székelyföldi polgármesterekkel és a június elsejei csíksomlyói pápalátogatás helyi szervezőivel találkozik, állampolgársági eskütételen vesz részt Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán, és meglátogatja a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát.