Trükkös megoldást talált Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere arra, hogy a város közgyűlése által hozott döntés ellenére is létrejöjjön a baloldali összefogást tömörítő helyi egyesület. Dobó, miután a képviselő-testülettől nem kapott felhatalmazást a Tapolca név használatára, Egységben Tapolczáért Egyesület néven fogja bejegyeztetni a szervezetet, azaz a régi „cz" írásmódot választva. A szavazás előtt fenyegetőzött és zsarolt a szétesőben lévő jobbikos politikus.

Az újonnan létrejött szervezet más formában írja a város nevét, mint ahogy az most használatos, (...) ezért a régi írásmódot választottuk, azaz a város nevét „cz"-vel írjuk – mondta Dobó a Tapolcaiújság.hu -nak.

A polgármester azt is megerősítette, ő lesz az MSZP és DK által is támogatott szervezet polgármesterjelöltje az őszi önkormányzati választáson - számolt be a Magyar Nemzet.

A helyi újságban arról nem esik szó, hogy Dobó a közgyűlési szavazás előtt gyakorlatilag megfenyegette Kozma Henrik alpolgármestert, hogy ha nem támogatja az egyesület névhasználatát, a „pénze is elúszik majd". Miután az „erős presszió" nem hatott, és Kozma tartózkodásával a javaslat nem kapott elég szavazatot, a polgármester azonnali hatállyal minden jogköréből felmentette az alpolgármestert, az irodáját kipakoltatta, a nevét az iroda ajtajáról leszereltette.

Tapolcán elfogyott a jobbikos polgármester többségeForrás: Turista Magazin/Joó Annamária

Szétesett a Veszprém megyei Jobbik

Az álcázásra azért van szükség, mivel a Jobbik pártszakadását követően eléggé meggyengült a Veszprém megyei pártszervezet is: több meghatározó jobbikos is kilépett a pártból, és azóta már a Mi Hazánk Mozgalomban politizál. Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere, valamint Orbán Imre kilépésével ráadásul a Jobbiknak megszűnt a frakciója is a megyei közgyűlésben. Idén januárban pedig a veszprémi alapszervezetet szüntették meg.