Egyre több a szabadtéri kondipark Budapesten

2019.04.13. 18:58

A mai nappal átfogó szemléletformáló kampányt indítottak útjára a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat szervezői, hogy a szabadtéri kondiparkokban végezhető saját testsúlyos edzéseket még népszerűbbé tegyék a budapestiek körében. Az eseménysorozat nyitórendezvényén a sportág neves hazai képviselői, Szarka Ákos világbajnoki bronzérmes street workout versenyző, a Bartendaz magyarországi csapatának alapítója, Radányi Norbert és Nagy Dániel Animal Flow instruktor tartott edzéstanácsadásokkal kísért bemutatókat, közös tréningeket, amelyeken bárki közelebbről megismerhette, hogyan fejlesztheti magát a kondiparkokban a nap 24 órájában szabadon elérhető erősítő eszközökön. A rendhagyó esemény házigazdája Gyarmati Panka, Európa-bajnok, junior világbajnok magyar snowboardos volt.

Európai szinten nem lehet okunk panaszra, Budapesten már több mint száz különböző felszereltségű kültéri kondipark található, amelyek minden érdeklődő számára látogathatóak a hét bármely napján. Ennek köszönhetően az ismertségük, amellyel a helyeken edzők száma is arányosan nő.

Alegnagyobb kihívást a kezdőknek az jelenti, hogy elsőre nem feltétlenül ismerik fel, melyik eszköz, mire való - a képre kattintva galéria nyílikFotó: Szabó Gábor - Origo

„Az a tapasztalatom, hogy nálunk arányaiban kedveltebb ez a sportág, mint Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában, Szlovéniában vagy Romániában. Fővárosi kondiparkjaink alkalmasak arra, hogy hetente 2-3 alkalommal kint a szabadban, zöld környezetben mindenki a saját céljaiknak megfelelően sportoljon legyen profi, vagy amatőr. – emeli ki Szarka Ákos. Hozzátette, a legnagyobb kihívást a kezdőknek az jelenti, hogy elsőre nem feltétlenül ismerik fel, melyik eszköz, mire való. A saját testsúlyunkkal igazá hihetetlen dolgokat hajthatunk végre, előnye, hogy mindig kéznél van, bármikor végezhető. Ez a felnőttek játszótere, ahol bárki, kortól és nemtől függetlenül csoportosan vagy egyénileg edzhet. – mutatott rá szellemesen a sajtótájékoztatón Gyarmati Panka.

A Bartendaz magyarországi csapatának alapítója, Radányi Norbert szerint is szakértő segítség mellett érdemes nekikezdeni a kültéri kondiparkokban az edzéseknek, hiszen „kezdetben kevés ember tudja az edzésekhez megfelelően használni a saját testsúlyát és a különböző eszközöket. A kifejezetten erre a sportágra specializálódott edzők iránymutatásával, közös tréningek révén viszont gyorsan elsajátíthatóak az alapok, beleértve ebbe a gyakorlatok szabályos kivitelezését, illetve a helyes légzéstechnika kialakítását is. – hangsúlyozta. A Bartendaz alapítójaként évek óta azon dolgozik, hogy minél több embert ismertethessen meg a saját testsúlyos edzéssel.

Itt bárki edzhet, kortól és nemtől függetlenül - a képre kattintva galéria nyílikFotó: Szabó Gábor - Origo

A nyitórendezvényre kilátogatók a rövid, de látványos bemutatót követően az idézett szakemberek edzésein vehettek részt, így a borongós idő ellenére egy jó hangulatú közösségi élménnyel gazdagodhattak, és a napi testmozgást is bőven teljesítették. A vállalkozó kedvűek valóban kortól és nemtől függetlenül képviseltették magukat a Margitszigeten.

Mától június közepéig, minden szombaton más-más kerületben és egyszerre két helyszínen, tanácsadásokkal kísért bemutató programokon vehetnek részt a saját testsúlyos edzések iránt érdeklődők. A Budapest 2019 Európa Sportfőváros programsorozat égisze alatt most még nagyobb figyelmet kap ez a sportág.

Budapest 2019 Európa Sportfővárosa - a képre kattintva galéria nyílikFotó: Szabó Gábor - Origo

Az egész napos programok magas szakmai színvonaláról, a gyakorlatsorok gördülékeny, szabályos végrehajtásáról Nagy Dániel, Szarka Ákos, Radányi Norbert és csapata gondoskodik. Arról, hogy hol, kivel és mikortól lehet találkozni a Sportfőváros Facebook oldalán található friss információ. Az edzők azt kérik az érkezőktől, hogy, aki eljön a szabadtéri kondiparkokba szervezett edzésekre mindig megfelelő sportruházatban érkezzen, és fitnesz kesztyűt is hozzon magával.A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad részeként a tanácsadásokkal kísért szabadtéri kondiparkos edzések idén ősszel folytatódnak. Akkor elsősorban a felnőtt és idősebb korosztályt szeretnék a szakemberek megismertetni a fitneszterem alternatívájaként a szabadtéri fitnesz eszközök helyes használatával és a szakszerű edzésmódszerekkel.