Interjút adott a Magyar Nemzetnek, Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Itt részletesen beszámolt a Magyar falu program eddigi pályázatairól, de beszélt a bölcsőde- és óvodaépítésről szóló pályázatokról is.

A Magyar Nemzetnek adott interjút Gyopáros Alpár.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy a falusi embereket igenis foglalkoztatják az új, már kiírt pályázatok.

Az egészségügyi csomagban ötmilliárd forint lesz, a pályázaton pedig olyan önkormányzatok indulhatnak, ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis.

Ebben a támogatási konstrukcióban mindent finanszírozunk, akár a telek megvásárlását és az építkezést is, a járulékos költségekkel együtt.

Emellett beszélt arról is, hogy kiírnak pályázatot körülbelül egy hónapon belül bölcsőde- és óvodafejlesztésre is.

Ezeken a programokon kapacitásnövelő bővítésre, felújításra, korszerűsítésre lehet forrást igényelni harmincmillió forint értékben, de lehet építésre is támogatást nyerni, akár több száz millió forintot is. Ennél a programnál kifejezett előnyt élveznek a minibölcsődék. A két pályázat keretösszege 15 milliárd forint lesz.

Két gyereknél 2,6 millió forint jut a falusi csok esetében is – IllusztrációForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormánybiztos beszélt a falusi csokról is. Ahogy az Origo is megírta, jelenleg közel 2500 település érintett a programban. A kedvezményezettek a csökkenő lakosságszámú, ötezer fő alatti települések, amelyek amúgy is a hátrányosabb helyzetben vannak.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a falusi csok négy újdonságot hoz.Az első az, hogy azokat a vissza nem térítendő támogatásokat, amelyeket a csok az új házak, lakások építéséhez, vásárláshoz biztosít – egy gyermeknél hatszázezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, míg legalább három gyermeknél tízmillió forint –, a programban érintett körülbelül 2500 településen használt ingatlanok vásárlásához és felújításához vagy bővítéséhez is megadjuk.

Egy korlátozás van, hogy az összeg maximum felét lehet vásárlásra költeni, a többit a felújításra fordíthatják a családok.

Fontos az is, hogy ha valakinek az érintett településeken van ingatlana, akkor annak felújítására, bővítésére is kérhet támogatást, az előbb említett alapösszegek felét.

A harmadik elem, hogy ha a családnak nem elegendő a támogatás, önerejük pedig nincs, akkor ők is vehetnek fel állami kamattámogatású hitelt, két gyermeknél tízmillió, legalább három gyermeknél tizenötmillió forintot, meglevő ingatlan korszerűsítésére pedig az összegek felét igényelhetik.

Végül fontos újdonság az is, hogy a falusi csokot az összes tanyára kiterjesztették, ahol van lakóingatlan, akkor is, ha a porta Szegedhez vagy éppen Hódmezővásárhelyhez tartozik.