Fontos változás jöhet a vízibicikliknél

2019.04.13. 14:33

Kötelező lenne a mentőfelszerelés a vízibicikliken egy új jogszabály-módosítási javaslat szerint.

Jogszabály-módosítást kezdeményez a Balaton Fejlesztési Tanács a Belügyminisztériumnál annak érdekében, hogy kötelező legyen mentőfelszereléssel ellátni a vízibicikliket – mondta Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója. Azt szeretnék elérni, hogy a vízibicikliken legyen mentőpatkó vagy mentőgyűrű.

A 300 vízijármű-kölcsönző kezelésében körülbelül 5 ezer vízibicikli van, amelyet kellemes időben naponta 50-100 ezer ember használ. 2017-ben hat, tavaly egy ember halt meg fulladás következtében ezek használatakor – tette hozzá.

Azt szeretnék, hogy a vízibicikliken legyen mentőpatkó vagy mentőgyűrűForrás: Thinkstock

A BFT a tragédiák megelőzéséért már tavaly elindította balesetmegelőzési programját, amely a területfejlesztési tanács honlapján (balatonregion.hu) olvasható.
A tanács tavaly ősszel bízta meg közbiztonsági testületét, hogy tekintse át három probléma – a nagyrendezvények miatti zajterhelés, a vízibiciklis balestek és az elektromosjetski-használat – jogi hátterét.

Molnár Gábor elmondta, hogy ezekben a kérdésekben társadalmi egyeztetésre, majd konszenzusra van szükség. A BFT most vizsgálja, miként lehet a legszélesebb körben lebonyolítani a véleménykutatást és -egyeztetést – tette hozzá.