Szégyellik a Gyurcsány-pártban, hogy baloldaliak - hangfelvétel

Péterffy Attila
Vágólapra másolva!
Teljes fejetlenség uralkodik a pécsi DK-ban, amelynek a vezetői szerint még a saját baloldali identitásukat is takargatniuk kell a választók előtt, ha jól akarnak szerepelni az őszi önkormányzati választáson – többek között ez hallható a Magyar Nemzet birtokába került hangfelvételen, amely a Demokratikus Koalíció év eleji, helyi taggyűlésén készült. Az is kiderült továbbá, hogy a Gyurcsány-párt pécsi csoportja nem tartja fontosnak, hogy az LMP benne legyen az ellenzéki összefogásban.
Vágólapra másolva!

A felvételen a pécsi DK vezetője, Kunszt Márta többször is felhívja a tagok figyelmét arra, hogy

ne a baloldali kifejezést használják, hanem az ellenzéki, illetve civil szavakat,

és emlékeztette a jelenlévőket, hogy a Mindenki Pécsért jelöltjeiként indulnak majd. Kunszt szavaiból kiderült az is, hogy még a legközelebbi szövetségeseikkel is pusztán technikai-taktikai dolgokról tudnak egyeztetni. "Ha én a momentumosokkal elkezdek politikai dolgokról beszélni, két perc alatt összeveszünk, de a szocialistákkal is" - hangoztatta.

Poharazó DK-s, kevés alkalmas induló, becsvágytól fűtött közös jelölt

A felvételen az önkormányzati indulás részletei is szóba kerültek: a helyi csoport vezetője legfeljebb három-négy DK-s jelölttel számol - ellenzéki osztozkodás esetén - a 18 helyből. Az alacsony szám mégis komoly kihívást jelent a Gyurcsány-pártnak. Kunszt arról beszél, hogy rendkívül nehezen találnak elfogadható indulókat, és maga mellett Máté Gyulát, Zag Gábort, egy Dominik nevű DK-st, valamint Kisfalvi Márkot említi, mint lehetséges indulót. Utóbbi kapcsán elhangzik, hogy "fő pártfogoltja" a zavaros ügyeiről ismert Tamon Attilának, aki Toller László néhai szocialista pécsi polgármester hivatali ideje alatt a pécsi önkormányzati ingatlanok őrzését ellátó Trucker Security Kft. vezetője, illetve a PMFC futballklub ügyvezető alelnöke volt. Tamont

a gyűlésen jelen lévő több párttag is bűnözőnek nevezte, illetve azt hangoztatták, hogy „pirosozással" tett szert a vagyonára különböző vásárokon

– vélhetően az itt a piros, hol a piros nevű illegális játékra utaltak. A gyűlésen felmerült a kétes múltú vállalkozó visszafogadásának lehetősége is, hiszen Tamon már korábban is segítette a DK-t anyagilag. A beszélgetésből az tűnik ki, hogy ugyan a helyi szervezetnek nagy szüksége volna forrásokra, hiszen a DK központjából akadozva érkeznek a pénzek, a tagok többsége inkább a háttérben tartaná a könnyű támadási felületet jelentő üzletembert. "A Tamon nem fog semmit sem csinálni... A Tamon a Kisfalvi Márkot ajánlotta" – nyomatékosította Kunszt Márta, annak ellenére, hogy Kisfalvit többen is tapasztalatlannak és linknek nevezték. "Ugyanaz lesz, mint a másik roma gyerekkel. Megbízhatatlan. Én azt mondom, hogy nem kell vele számolni. (...) Volt már értekezleten egyáltalán?" – hallhatók a felvételen a tagok aggályai. Kisfalvi helyére Harcos Ildikó neve is felmerült, ám többen is hangot adtak annak, hogy őt alkoholizmusa alkalmatlanná teszi a jelöltségre. Kunszt szerint

Harcos "teljesen kész van", a rendszeres poharazgatás jelei láthatók rajta, és egy alkalommal még arra sem emlékezett, hogy miről beszéltek telefonon az előző este.

"Ő egyébként egy elszánt DK-s, dolgozott az APEH-ban is. Egy kicsit tintás, esténként iszogat" - tette hozzá, árnyalva kissé a párttársáról kialakítandó képet. Érdemes megemlíteni, hogy a közös ellenzéki polgármesterjelöltnek szánt Péterffy Attilát Kunszt Márta becsvágytól fűtött emberként írja le, aki "nagyon gyorsan akar előre menni, még annak árán is, hogy a Mellár Tamást kigolyózza, ha nem sikerül vele megegyezni, de akkor nem a Mellár lesz a Mindenki Pécsért közvetítője."

Péterffy Attila lehet a közös ellenzéki polgármesterjelölt Pécsett Forrás: Facebook

Nincs szükség az LMP-re!

A Péterffy és Mellár között kialakuló konfliktus azért is kedvezőtlen lenne a baloldali összefogásnak, mert a pécsi DK-s vezető szavai szerint mindkettőjüknek a Jobbik bevonása lenne a feladata az ellenzéki együttműködésbe, ugyanis a jelenleg erősen hezitáló párt nélkül "nincs sanszuk". "Ha a Jobbik még nem dönti el, hogy jön vagy nem, akkor kontingenst tartunk fönt nekik, hogy mindenképpen jöjjenek be, mert hát az ellenzékben negyvenszázalékosak" - hangsúlyozta Kunszt a legnagyobb ellenzéki párt fontosságát. A helyi DK-elnök arra is kitért, nem tartják fontosnak, hogy az LMP is az összefogás része legyen, és Kóbor Józsefről, a párt pécsi önkormányzati képviselőjéről azt mondta: "Ilyen elvont ember, gyakorlatilag nem találta meg a folyosón a villanyt."

LMP: szorosabb együttműködés csak a Jobbikkal

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy Keresztes Lóránt, az LMP társelnöke a közelmúltban tett nyilatkozataiban azt hangsúlyozta, hogy pártja szorosabb együttműködést csak a Jobbikkal tud elképzelni. Péterffy Attilával kapcsolatban Keresztes úgy fogalmazott, hogy nem állnak be a DK, az MSZP és a Momentum támogatását élvező polgármesterjelölt mögé, ám ha végül ő lesz a legesélyesebb, akkor nem indítanak ellenjelöltet.