EP-választás: április 23-án délutánig lehet bejelenteni a pártlistákat

Vágólapra másolva!
Április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást, és bejelenteniük listájukat a pártoknak, ha indulni szeretnének a májusi európai parlamenti választáson - mondta Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az M1-nek.
Vágólapra másolva!

Az NVI elnökhelyettese elmondta azt is, a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok május 2-ig kérhetik regisztrációjukat, ha voksolni szeretnének a május 26-i EP-választáson. A Magyarországon élő uniós állampolgárok május 10-ig kérhetik regisztrációjukat, amennyiben magyar listákra szeretnének szavazni, a külképviseleti szavazásra jelentkezés határideje pedig május 17-e.

Gáva Krisztián elmondta: a szavazás napján a hivatalos választási eredményeket csak azt követően lehet nyilvánosságra hozni, hogy az utolsó szavazókörök is bezártak az unióban, ez pedig este 11 órakor történik meg Olaszországban, így a magyar választás előzetes eredményeit is csak ekkor közölhetik.

Az exit pollok azonban a szavazás magyarországi befejezését - este 7 órát - követően közölhetők,

és annak sincs akadálya, hogy "egyéb forrásokból", a nem hivatalos szereplők kiadjanak a közvéleménynek részadatokat a voksolás eredményéről - tette hozzá.