Vágólapra másolva!
A „düh és az erő könnyei” talán inkább az aljasság és a megtévesztés jelei voltak Dobrev Klárától, a DK kampánynyitón mondott beszéde közben.
Vágólapra másolva!

Természetes, hogy egy politikai beszéd dramaturgiákra épül, ettől viszont még lehet hiteles. A politikai beszédek hitelességét az adja, hogy őszinte-e a tartalom, illetve valóban hisz-e benne, aki elmondja. Ha egy beszédben elhangzik például, hogy „köteleznek minket '48 hősei”, az tűnhet patetikusnak, de nem kell hozzá könnyezni, hogy átéljük a jelentőségét. Amit a hétvégi kampánynyitón láttunk Gyurcsánynétól, nem volt más, mint egy kommunikációs módszer, egy trükk.

Gyurcsányné beszédében egy történetet mesélt el, ami vele esett meg. E szerint egy idős asszonnyal beszélgetett, aki csak nagyon ritkán találkozhat kicsi unokájával, aki már nem is Magyarországon született. Könnyek között ecsetelte, milyen nehéz lehet a szegény idős asszonynak, akinek kedves kis unokája úgy búcsúzott tőle: Mama, majd holnap találkozunk! De az a holnap csak karácsonykor valósult meg.

Igazából mindegy is, hogy a történet valóban megtörtént-e, vagy sem, a lényegen sokat nem változtat. Nézzük a tényeket: a DK kampánynyitóján a közönség átlagéletkora bőven hatvan felett volt. Ez azt jelenti, hogy sokan megszólítva érezhették magukat, sokak számára lehetett ismerős a nagyszülőszerep. És ki ne tudná, milyen nehéz a búcsú? Az érzelmi megszólítás tehát működik. Egy életből merített példa elmesélése tudva, hogy a hallgatóság nagy része személyes emlékekhez társítja azt, garantált siker. Hiszen grafikonok, ábrák vagy adatok mantrázása egy beszédben kevésbé hatásos, mint egy érzelmi üzenet. Gyurcsányné pedig ezzel a módszerrel élt, megspékelve azt egy trükkel: a sírással. Azzal, hogy elsírta magát, megmutatta az emberi oldalát, azt a képet mutatta a közönségnek, hogy őt valóban érdekli a választóinak a sorsa, tudja, mit élnek át: ezzel megteremtett egy bizalmi légkört. Ebben az érzelmileg nyitott hangulatban pedig egy embert nevezett meg mindezért felelősként: természetesen Orbán Viktort. Ez a színtiszta gyűlöletkeltés bármilyen aljas, mégsem meglepő.
Ne felejtsük el, kikről is van szó valójában. Dobrev Klára ugyanis annak a politikusnak a legfőbb szövetségese, aki a legelutasítottabb az országban, annak a politikusnak, aki számára nem okoz gondot egy egész ország szemébe hazudni. Arról nem beszélve, hogy ezt a sírós trükköt nem először sütik el: láttuk már Gyurcsány Ferencet is sírni, amikor a Monorierdő közelében történt vonatbalesetről nyilatkozott.

Azt tehát már láttuk, mire képes egy Gyurcsány. Miért várnánk kevesebbet egy másiktól?

Horváth Zsófia viselkedéselemző írása