Tarlós István, Budapest főpolgármestere levelet írt Anne Hidalgóhoz, Párizs főpolgármesteréhez, melyben együttérzését fejezi ki a Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzvésszel kapcsolatosan. 

A főpolgármester azt írta, mély megrendüléssel értesült a párizsi Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzvészről.

Budapest polgárai és a Fővárosi Önkormányzat nevében szeretném kifejezni együttérzésünket. A Notre Dame mindannyiunknak fontos szimbólum, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja. Az egyik legszentebb keresztény ünnep, a Húsvét, a Feltámadás ünnepének közeledtével még fontosabb üzenete van az összefogásnak és összetartásnak. Ezért Budapest Főváros mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehetőségeihez mérten támogassa a Notre Dame felújítását - írja levelében a főpolgármester.

Tűz emészti a párizsi Notre-Dame székesegyházat 2019. április 15-énForrás: MTI/AP/Thibault Camus

Tarlós István hisz abban, hogy összefogással és elkötelezettséggel Párizs városa és a polgárok együtt, erkölcsi erővel felülemelkednek a katasztrófán, és újjáépítik a székesegyházat.

Még egyszer szeretném kifejezni együttérzésemet és támogatásomat, ezúton kívánok Párizs népének és vezetésének sok erőt és kitartást a város főtemplomának újjáépítéséhez

- zárta levelét a főpolgármester. 

Az MTI megkeresésére, hogy mekkora összeggel támogatja Budapest az újjáépítést, a főpolgármester azt mondta: a pénzösszeg nagyságáról azért nem kíván nagy nyilvánosság előtt beszélni, mert a templomban a misén sem lobogtatja meg, hogy mennyit dob a perselybe. Ez nem politikai reklám, nem politikai akció, ez sokkal inkább "spirituális és azt is meghaladó" kérdés számára - közölte.

Tarlós István hozátette, a főpolgármesternek joga van rendkívüli esetekben bizonyos határig pénzösszegekről dönteni. Ez "egy értelmezhető összeg", de nem kíván reklámot csinálni belőle - mondta Tarlós István.

A Notre-Dame gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn, kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.