Fertőző beteg miatt mentek házhoz a védőoltással Vas megyében

2019.04.17. 10:01

Egy Vas megyei településen házhoz mentek oltani azokat az embereket, akik a helyi háziorvosi rendelőben együtt várakoztak egy kanyarós beteggel – írja a Blikk.

Két kanyarós megbetegedést regisztráltak az országban a napokban, az egyik esetben egy Vas megyei településen a háziorvosnál jelent meg a beteg – ezután mentek házhoz a védőoltással azokhoz az emberekhez, akik együtt várakoztak a rendelőben a kanyarós beteggel.

A lapnak az egyik érintett azt mondta:Meglepődtem, amikor azzal kopogtattak az ajtómon, hogy megelőzés céljából, egy kanyarógyanús beteg miatt, védőoltást kell kapnom. Mint kiderült, akkor voltam a háziorvosi rendelőben, amikor ő is. Először megijedtem, de biztosítottak arról, hogy nem eshet komolyabb bajom.

Egészségügyi dolgozók kanyaró elleni oltóanyagot tartalmazó hűtőládát visznek a makói kórházban kialakított oltópontra 2017. március 6-ánForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Azt mondták neki, ha lázas lesz, vagy kiütéseket talál a testén, azonnal forduljon orvoshoz. A lapnak egy szakorvos azt mondta, a betegség tünetei egyszerű légúti fertőzéshez hasonlítanak, a kiütésekből tudnak arra következtetni, hogy kanyarós beteggel van dolguk.

Az orvos azt is mondta, hogy a cseppfertőzéssel terjedő vírus a szövődmények miatt veszélyes. Okozhat tüdőgyulladást vagy komoly idegrendszeri tüneteket. Nagyobb rizikó a csecsemők, illetve a legyengült állapotú betegek esetében van. 

A Vas megyei kormányhivatal a Blikknek azt mondta, 63 ember kapott védőoltást, akik kapcsolatban állhattak valamelyik beteggel, és nem tudták teljes biztonsággal igazolni, hogy rendelkeznek kanyaró elleni védőoltással.