Szijjártó Péter a Gazprom igazgatótanácsának elnökével tárgyalt

2019.04.17. 21:30

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadta Viktor Zubkovot, a Gazprom igazgatótanácsának elnökét, Oroszország volt miniszterelnökét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a megbeszélést követően Szijjártó Péter elmondta, hogy az Ukrajnán keresztüli gázszállítások jövője bizonytalan, ezért a Gazprommal megállapodtak arról, hogy a jövő évben szükségessé váló, földgáz mennyiség egy részét, az orosz vállalat már idén leszállítja Magyarországra. Az erről szóló tárgyalások jól haladnak, így a magyar ipari és lakossági ellátást biztosító szerződés hamarosan aláírhatóvá válik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Viktor Zubkovot, a Gazprom igazgatótanácsának elnökét a minisztérium tetőteraszán 2019. április 17-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A Gazprom tavaly minden eddiginél több, 202 milliárd köbméter gázt szállított Európának, eközben pedig csúcsot döntöttek a Németországba irányuló szállítások is, amelyek egy év alatt 9,5 százalékkal nőttek.

Az infrastruktúrából és a világpiaci árak alakulásából fakadó realitás az, hogy Oroszország a jövőben is Európa elsőszámú beszállítója marad.

Magyarország gázfogyasztása megközelíti az évi 10 milliárd köbmétert, ezért az az érdekünk, hogy egy kiszámítható, az energiaellátásunk biztonságát garantáló együttműködést tartsunk fent a Gazprommal – hangsúlyozta Szijjártó Péter.