Így oltották a tüzet a Baross utcában - képek

2019.04.17. 22:55

Ahogy az Origo is beszámolt róla, égett egy lakás a Kálvin tértől nem messze a Baross utca elején. A lángok a tetőre is átterjedtek. Helyszíni beszámoló.

Tűz ütött ki egy Baross utcai társasházban szerda délután. Tűzoltók egész serege vonult ki a helyszínre. Mire a tűzoltók kiértek, 150 négyzetméteren égett a tetőszerkezet, az épületben lévő 29 embert sikeresen kimenekítették a lakóépületből, személyi sérülés nem történt. A tüzet öt vízsugárral sikerült eloltani.

Csak akkor tudtam meg, hogy tűz van a épületben, amikor már a ház előtt álltak a tűzoltók. Állítólag a Szentkirályi utca felől már messziről lehetett látni a füstöt, én viszont a szomszédos oldalon lakom, így csak egy minimális füstfelhőt láttam.- számolt be névtelenül egy harminc év körüli nő, a ház egyik lakója. 

Kattintásra galéria nyílik!

Tűz a Baross utcábanFotó: Csudai Sándor - Origo

Sokan pedig egyenesen munkából hazatérve szembesültek a helyzettel:

"Itthon se voltam, fogalmam sincs, hogy történt. Egyszer csak arra jöttem haza, hogy tűzoltók és rendőrök állják el az egész utat, és nem engednek be a lakásomba. Bízom benne, hogy még ma visszamehetünk, szívás lenne az utcán tölteni az  éjszakát

- mondta egy férfi lakó.

Én úgy tudom, az emelet egyik bal oldali lakásában ütött ki a tűz. A vicc az egészben, hogy a lakástulajdonos fia hívta ki a tűzoltókat, de elmenekült, mire kiértek. - mondta egy férfi, aki szintén a neve elhallgatását kérte.

Annyit viszont elárult, hogy a negyedik emeleten lakik, de jóval távolabb a kigyulladt épületrésztől. Kérdésemre, hogy megijedt-e, amikor meglátta a tűzoltókat, és el kellett hagynia a lakást, ezt felelte:

"Nem ijedtem meg, úgy érzem, nem volt mitől. Messzebb lakom a kigyulladt lakástól, ráadásul az ellentétes oldalon. Én úgy gondolom, ilyenkor a legjobb, ha higgadt marad az ember, így én, és néhány szomszédom mentünk ki utoljára a házból, még segítettünk is a többi lakónak, hogy időben kijussanak. 

A hetvenéves Katona András már nem érezte magát ilyen bátornak. Ő is csak akkor értesült a tűzről, amikor megérkeztek a tűzoltók, viszont nagyon megrémült, amikor el kellett hagynia a lakást:

Én is ott lakom a negyedik emeleten, és én viszont nagyon megijedtem. Szerintem ez természetes érzés, ha az embernek hirtelen felszólítják, hogy azonnal ki kell menekülnie a lakásából, és nem tudni, visszamehet-e egyáltalán. Egy egész életet éltem le itt, számomra ez a ház tele van emlékekkel, csupa pótolhatatlan értékkel. Nem szeretném mindezt elveszíteni. Úgy tudom, két lakás már teljesen leégett, csak remélni tudom, hogy az enyém nincs köztük, bár igazából a szomszédaimnak sem kívánnék hasonlót.

-mondta.

Tűzoltás a Baross utcábanFotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik emeleten lakó, hatvanhat éves Balla László szerint a lakók felelőtlensége és az épületrész rossz kivitelezése is előidézhette a tüzet:

Én a folyosó másik oldalán lakom, de úgy tudom, az egyik felettem lévő emeleti lakás gyulladt ki. Hogy mitől? Azt nem tudom. De simán el tudom képzelni, hogy valamit égve hagytak, gáztűzhelyet, vagy gyertyát, vagy ilyesmit, sok a fiatal albérlő, akik sajnos trehányak, figyelmetlenek, és nem érdekli őket semmi. Ráadásul a felső, tetőtéri rész már csak jóval később, 2001-ben épült a házhoz, és egy olyan ember építette, akiből nem sok jót nézek ki. Munka közben befalazta a kéményemet, meg a szomszédom szellőzőnyílását, na, mit szól hozzá? Az is lehet, hogy papírja sincs, csak valami kontár. Romániából menekült haza, mert onnan már elzavarták hasonló kóklermunkák miatt. Itt viszont nagy barátja volt a polgármesternek és a rendőrkapitánynak, minden nap velük ebédelt, tehát a kutya se nézte, van-e építészeti végzettsége - mondta.

Az első három emelet lakói már visszatérhettek lakásukba, míg a felső szinten lakók egyelőre az utcán vesztegelnek. Jelenleg Jelenleg még az izzó parazsak eloltása és a károk felmérése folyik, továbbá azt vizsgálják, mi okozta a tüzet.