Nagy migrációs tömegmozgás esetén nagyon kevés az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) tízezer embere – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György megjegyezte, az Európai Parlament által szerdán jóváhagyott, a Frontex megerősítéséről szóló egyezmény szerint először ötezerre emelik a szervezet személyzetének létszámát, és csak később tízezerre. Szerencsésnek nevezte ugyanakkor, hogy a magyar kormány által kifogásolt feltétel, amely szerint nagy baj esetén a Frontex a tagállam beleegyezése nélkül is intézkedhet, nem került bele az egyezménybe. Ez súlyos szuverenitást érintő kérdés lett volna – tette hozzá.

Illegális bevándorlók tüntetnek az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt 2019. április 6-ánForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Szotírisz Barbaruszisz

A döntés az európai uniós választási kampány része, mert a kivitelezése a következő parlamenti ciklusra tolódik – jelentette ki Bakondi György, aki szerint az EP az elmúlt hónapokban mindent megtett, hogy visszafordíthatatlan, a bevándorláspárti erőket támogató jogi környezetet alakítson ki.

Ha a választások után más összetételű lesz az Európai Parlament, és az unió vezető szervezeteiben bevándorlásellenes politikusok lesznek, az európai emberek biztonság iránti igényének megfelelő döntéseket lehet majd hozni

– jegyezte meg a főtanácsadó. 

Azt is mondta: valamennyi migrációs útvonalon emelkedett az érkezők száma, nyáron pedig valószínűleg még tovább fog nőni.