Szerteágazó kapcsolatfejlesztés indulhat Magyarország és Brazília között, májusban a brazil külügyminiszter látogat hazánkba, és a brazil elnököt is Magyarországra várják idén - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke újságíróknak. Ez azt követően történt, miután az Országházban megbeszélést folytatott Eduardo Bolsonaróval, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnökével. Eduardo Bolsonaro egyébként Jair Bolsonaro brazil államfő fia. 

Németh Zsolt a találkozóval kapcsolatban azt mondta, hogy új lehetőséget látnak arra, hogy szerteágazó kétoldalú kapcsolatfejlesztést indítsanak Brazíliával, amely kiterjed az élet minden területére.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Juhász Hajnalka, a bizottság KDNP-s alelnöke és Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnöke megbeszélésük előtt az Országház külügyi tárgyalójában 2019. április 18-ánForrás: MTI/Kovács Attila

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke közölte:

a gazdasági együttműködési lehetőségek elmélyítése érdekében a magyar-brazil gazdasági vegyesbizottságot miniszteri szintre emelik a jövőben, a jövő évtől pedig magyar kulturális évet indítanának Brazíliában.Fontosnak nevezte az ösztöndíjprogramot, amelynek keretében 250 brazil ösztöndíjast fogadnak Magyarországon.

Németh Zsolt kiemelkedő jelentőségűnek mondta, hogy Eduardo Bolsonaro édesapja, Jair Bolsonaro megnyerte a brazil elnökválasztást, és beiktatásán Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett, aki meghívta őt Magyarországra.

A látogatással kapcsolatban a külügyi bizottság elnöke kérdésre válaszolva hangsúlyozta: bíznak abban, hogy Jair Bolsonaro még idén eleget tud tenni a meghívásnak.

Orbán Viktor miniszterelnök, Jair Bolsonaro brazil elnök és felesége, Michele Bolsonaro társaságában a Brazíliavárosban tartott beiktatási ünnepségen 2019. január 1-jénForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezt megelőzően, májusban Magyarországra látogat a brazil külügyminiszter is.

Németh Zsolt szerint a két ország közötti értékazonosság fontos pontja, hogy Brazília is kilépett az ENSZ migrációs csomagjából. Ismertetése szerint a megbeszélésen érintették Venezuela kérdését, és brazil kollégájával hasonlóan látják a venezuelai helyzetet.

Kiemelte, hogy Magyarország, az Európai Unióhoz hasonlóan elismerte Juan Guaido elnökségét. Német Zsolt aggasztónak nevezte az országban kialakult humanitárius katasztrófát, és bízik abban, hogy a konfliktus rendezése irányában Brazília hatékonyan tud fellépni.

Eduardo Bolsonaro Magyarország és Brazília közös értékeit hangsúlyozta, és gratulált Magyarország bevándorlással kapcsolatos politikájához, illetve megköszönte a brazil diákoknak felajánlott ösztöndíjakat.

Brazíliában évtizedek szocialista kormányzása után most egy olyan elnök lépett hatalomra, aki a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében érdekelt.

A brazil külügyminiszter magyarországi látogatásáról szólva elmondta: számos területen írnak majd alá megállapodásokat Magyarországgal.

Juhász Hajnalka, a külügyi bizottság KDNP-s alelnöke arról beszélt, hogy a migrációs politika mellett a tárgyaláson érintették a magyar humanitárius segítségnyújtás kérdését, beszámoltak a Hungary Helps programról és a magyar családtámogatási rendszerről is.