Jézus kereszthalálára emlékeznek a keresztények nagypénteken

2019.04.19. 07:11

Nagypénteken, amikor Jézus elítélésére, megkínzására, halálára és temetésére emlékeznek, a templomokban elhangzik a lamentáció, és keresztútjárást is tartanak. A keresztények ezen a napon nem mutatnak be szentmisét.

Nagypénteken az oltár üres: nincsen rajta sem kereszt, sem terítő, sem gyertya. A nagypénteki szertartás három fő részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából – írja közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

A szertartás kezdetén a pap piros miseruhában, némán vonul az oltárhoz a ministránsokkal, majd leborulnak az oltár előtt. A pap földre borulása „az önmagát kiüresítő, az emberrel, a földdel azonosuló Krisztust jeleníti meg”– fogalmaztak. Az ige liturgiájában felolvassák vagy eléneklik a passiót, Jézus szenvedéstörténetét.

2017. április 14-én Ceská Lípa városban mutattak be egy Krisztus kereszthalálát felelevenítő passiójátékotForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A hívek könyörgése után a pap a nagyböjt ötödik vasárnapján, az úgynevezett feketevasárnapon letakart feszületről leveszi a leplet, és kezdetét veszi a kereszt előtti hódolat: a hívek csókkal illetik a feszületet, és térdet hajtanak előtte – olvasható az MKPK közleményében. A szertartás a miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. Ezután a hívek a szentsír előtt imádkoznak.

Ezen a napon a katolikus egyház szigorú böjt megtartását kéri a hívektől, a 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodniuk kell. A hívek ezzel fejezik ki szeretetüket Jézus iránt – tették hozzá.