Szijjártó: Szerbia azért erősödött meg, mert vezetői figyeltek a nemzeti érdekekre

2019.04.19. 20:20

Szerbia egyre erősebbé válik, és azért erősödött meg, mert vezetői nem hagyták figyelmen kívül a nemzeti érdekeket – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban Aleksandar Vucic szerb államfő kampányrendezvényén.

„Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a magyar külügyminiszter a szerb kormánypárt kampányrendezvényén vegyen részt. Hogy most itt vagyok, bizonyíték arra, hogy még a legnehezebb dolgokat is meg lehet oldani, ha hiszünk bennünk” – emelte ki Szijjártó Péter.

Ennek megváltozása személyes erőfeszítések eredménye – tette hozzá, majd rámutatott, hogy Szerbia elnöke, Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetői mind hozzájárultak a kapcsolat javításához.„Ma már elmondhatjuk, hogy a szerbek és a magyarok barátok, sőt, a két ország kapcsolata még soha nem volt olyan jó, mint most. Itt az ideje, hogy felismerjük, sokkal több minden szól az együttműködés mellett, mint ellene” – fogalmazott.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter (b2) a Szerb Haladó Párt (SNS) Szerbia jövője elnevezésű nagygyűlésén 2019. április 19-én BelgrádbanForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Közép-Európa egyre erősödik.

Ennek egyszerűnek tűnő oka van: a kormányok saját nemzeti politikájukat folytatják minden nyomás ellenére. Az erős Közép-Európához azonban erős Szerbiára is szükség van– tette hozzá. Mint mondta, biztos abban, hogy a magyarok és a szerbek a jövőben nagy dolgokra lesznek képesek együtt, mert biztos értékekre épül mindkét ország vezetése. „Büszkék vagyunk hazánkra, a történelmünkre, a hitünkre, a vallási örökségünkre, és készen állunk ezeket megvédeni” – húzta alá.

Kifejtette, a politikai stabilitás különösen fontos Magyarország és Szerbia számára. Ez egy igen nagy kincs, amit sokan „külső beavatkozással, lázítással és hazugsághalmokkal” akarnak elvenni – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Emlékeztetett arra, hogy ilyen próbálkozások a közelmúltban Magyarországon is voltak, de sikertelenek maradtak. Szijjártó Péter meggyőződésének adott hangot, hogy ez Szerbiában is így lesz.

A tárcavezető leszögezte, hogy a magyarok nagyon becsülik Aleksandar Vucic szerb elnököt, különösen azért, mert a vajdasági magyar közösségre energiaforrásként tekint.„Becsüljük azt is, hogy minden szomszédunk közül Szerbia biztosítja a legtöbb kisebbségi jogot a magyar nemzeti közösségnek” – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország is hasonlóképpen bánik a szerb kisebbséggel, támogatja, és arra buzdítja a magyarországi szerbeket, hogy éljék meg szerb identitásukat, ápolják hagyományaikat, mert az Magyarországot is gazdagabbá teszi.

Szijjártó Péter kitért Szerbia európai uniós csatlakozásának nehézkes folyamatára is. Mint mondta: Szerbia megérdemli, hogy mihamarabb az Európai Unió tagjává váljon. „Ha tőlünk függne, Szerbia már holnap az unió tagja lenne” – fogalmazott, majd úgy folytatta: „elfogadhatatlan, hogy kioktassák önöket, és ezzel mesterségesen lassítsák a csatlakozási tárgyalásokat”. Szerbia csatlakozásával az Európai Unió is erősebb lesz – szögezte le végül a külgazdasági és külügyminiszter.

Aleksandar Vucic szerb elnök pénteki belgrádi nagygyűlésén az első becslések szerint körülbelül százezren vettek részt. A szerb államfő néhány hónapja kezdte el Szerbia jövője elnevezésű országjárását, amelynek csúcspontja a belgrádi rendezvény volt, amelyen több ismert szerb énekes és együttes is fellépett.