A Magyarországon élő uniós állampolgárok kevésbé szavaznak magyar EP-listára

French President Macron At EU Parliament FRANCE DIPLOMACY Strasbourg EU POLITICS PARLIAMENT French President Macron EU Parliament Antonio Tajani
French President Emmanuel Macron delivers his speech at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, Tuesday, April 17, 2018. Macron is expected to outline his vision for the future of Europe to push for deep reforms of the 19-nation eurozone and will launch a drive to seek European citizens' opinions on the European Union's future. (Photo by Elyxandro Cegarra/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az eddig megtartott három magyarországi európai parlamenti (EP-) választáson az Európai Unió más tagállamainak állampolgárai közül csak nagyon kevesen szavaztak a magyar EP-listákra. A május 26-ai voksolásra eddig 2707 külföldi jelentkezett.
Vágólapra másolva!

Az EP-választás sajátossága, hogy

nemcsak azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akiknek magyarországi lakcímük van, hanem - ha kérik - a Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is.

Most körülbelül 113 ezren vannak olyanok, akik más uniós tagállam állampolgárai, de Magyarországon élnek. Őket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már tájékoztatta, hogy választójogukat Magyarországon is gyakorolhatják.

Május 26-án választunk új képviselőket az Európai Parlamentbe. Forrás: NurPhoto/Elyxandro Cegarra/NurPhoto/Elyxandro Cegarra

Ha az uniós polgárok magyarországi párt által állított listára akarnak szavazni, május 10-éig a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérhetik névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a www.valasztas.hu oldalon.

Szombat reggelig az NVI internetes oldala, a www.valasztas.hu szerint 2707-en vetették fel magukat a magyarországi névjegyzékbe.

Az eddigi három EP-választás azt mutatta, hogy a Magyarországon élő uniós állampolgárok inkább az anyaországukban szavaznak.

Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, az az évi, júniusi EP-választás előtt az Országos Választási Iroda (az NVI jogelődje) 20-22 ezer értesítést küldött ki a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú uniós választóknak. Közülük 1956-an kérték névjegyzékbe vételüket. 2009-ben 105 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztattak a lehetőségről, és a voksolás napján 5542-en szerepeltek az EP-választás magyarországi névjegyzékében. 2014-ben körülbelül 100 ezer uniós állampolgárt tájékoztatott az NVI, a szavazás napján pedig 1622-en voltak a névjegyzékben.