Hamarosan vádat emelnek Hasszán F. ellen

Vágólapra másolva!
Vádemeléssel zárul hamarosan a terrorizmussal gyanúsított Hasszán F. elleni nyomozás. Az Iszlám Állam hóhéraként azonosított szír férfi legalább húsz ember haláláért lehet felelős, 2016-ban lépett Görögország területére, ahol migránskártyát, majd menedékjogot kapott, az uniós tagországok közötti szabad mozgásra jogosító papírokkal, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Vádemeléssel zárul hamarosan a szíriai Hasszán F. ellen emberöléssel elkövetett terrorcselekmény és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozás – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint, bár a férfi tagadja, hogy az Iszlám Állam (ISIS) harcosaként részt vett legalább húsz ember kivégzésében, a rendelkezésre álló bizonyítékok – titkosszolgálati adatok, vallomások, egy videofelvétel, stb. – a bűnösségét valószínűsítik.

Mint ismert, F. 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren akadt fenn a biztonsági ellenőrzésen, amikor hamis okirattal igazolta a saját és a vele utazó nő személyazonosságát. A férfit embercsempészés és hamis közokirat felhasználása miatt rövid időn belül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és kiutasította Magyarországról.

A kiutasítás végrehajtása előtt azonban kiderült, hogy Hasszán F. azonos lehet azzal a férfival, aki a belga titkosszolgálat szerint 2016 elején a szíriai Homsz városában társaival terrortámadást követett el. Bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából öltek meg húsz embert, akik megtagadták csatlakozásukat az ISIS-hez. F. a nyomozás adatai szerint emír, tehát egyfajta "szakaszvezető" volt, s így ő adott parancsot a lefejezésekre, de maga is elkövetett gyilkosságokat.

Letartóztatása után Hasszán F. első vallomásai meglehetősen zavarosak voltak. A terrorizmus vádját tagadta, ugyanakkor a görög titkosszolgálat ügynökének mondta magát, amit Athén azóta hivatalosan cáfolt. De nehezen komolyan vehető az az állítása is, ami szerint ő analfabéta, hiszen a tőle lefoglalt mobiltelefonban számos üzenet található.

Mindemellett úgy tűnik, a 2016-os Európába érkezését követően az unió több pontján megfordult, s tagja lett egy embercsempész-hálózatnak, az azonban máig tisztázatlan, hogy embercsempészként kiket, milyen céllal és hova juttatott el, vannak-e közöttük terroristák, és amennyiben igen, úgy mire készülhetnek.

Ami bizonyos, hogy a görög Országos Hírszerző Szolgálat (EYP) 2018 augusztusától kezdve alaposan és folyamatosan ellenőrizte. Ők azonosították elsőként Hasszán F.-et, miután a belga hírszerzés júliusban felhívta a figyelmet egy Homszból érkezett, akkor még meg nem nevezett szír származású esetleges terrorista kapcsolataira.

Hasszán F. egyébként 2016 folyamán jutott be illegális úton Görögországba, ahol bekerült az Európai Unió és az ENSZ közös migránskártyaprogramjába, 2017. július 27-én pedig menedékjogot és olyan úti okmányt kapott, amellyel szabadon utazhatott a tagállamok között.