Bizonyos területeken hagyomány volt az is, hogy a lányok locsolták meg a fiúkat

hollókő húsvét vödrös locsolkodás
Erre készüljenek!
Vágólapra másolva!
Magyarországon és a környező országokban elterjedt népszokás, hogy húsvéthétfőn – vízhányó vagy vízbevető hétfőn – a fiúk meglocsolják a lányokat, akik hímes tojásokat festve, díszes ruhákba öltözve várják őket.
Vágólapra másolva!

Néhány évtizeddel ezelőtt ennek a legelterjedtebb formája a vödörből locsolás volt, esetleg az, hogy vályúba dobták a lányokat. A 20. század utolsó évtizedeiben viszont már inkább kölnivel, míg manapság parfümmel locsolnak a fiúk, férfiak – írja a Magyar Nemzet.

Vidéken, falun még élénkebben él a hagyomány, nagyvárosokban azonban már sokan inkább elutaznak húsvétkor, hogy megússzák az öntözést és a hosszadalmas készülődést.


A lányok ilyenkor a legszebb ruhájukat vették fel, és abban várták a locsolókat, míg bizonyos helyeken népviseleti ruhát húztak. Sonkával, főtt tojással és hímes tojásokkal készültek a vendégeknek.

Forrás: Facebook

A locsolókat váró kislányok természetesen nincsenek tisztában azzal, hogy a rítus, amelyben részt vesznek, a termékenységkultuszhoz-megtisztuláshoz kapcsolódik, számukra a szép ruha és a kedves locsolkodó fogadása a lényeg. Az elmaradhatatlan kellékek: vödör víz helyett a kölni, gyakran a locsolóvers, a hímes tojás és a többféle sütemény.

A városokban is divatos volt a locsolkodást a család és a rokonok között, de baráti körben még ma is előfordul.


Manapság a lányok, asszonyok csokitojásokat adnak a locsolóknak. De régen változatos technikákkal készítették a lányok a hímes tojásokat. Szövetkezeti „gyártásból” a pedig népművészeti boltoknak készültek a kézműves tojások, de a matyó mintával díszített darabok annyira népszerűek voltak, hogy még külföldre is szállítottak belőlük.

Forrás: --

Egyes vidékeken szokás volt egy kevésbé ismert szokás: a lányok keddenként viszonozták a húsvéthétfői locsolkodást.

– mondta Bereczki Ibolya néprajzkutató a köztelevízióban.