A Köztársasági Elnöki Hivatal kedden közölte az MTI-vel, hogy Áder János köztársasági elnök levélben gratulált Volodimir Zelenszkijnek, Ukrajna megválasztott elnökének. Áder reméli, hogy személyesen is hozzá tudnak majd járulni a magyar-ukrán kapcsolatok erősítéséhez. 

Áder János gratulált a "nagy fölénnyel elért" választási győzelemhez és közölte, hogy Magyarország számára rendkívül fontos, hogy legnagyobb szomszédja stabil, demokratikus és virágzó állam legyen.

Ahogy a köztársasági elnök fogalmazott,

a magyar nép mindig rokonszenvvel követte, és tevőlegesen is támogatta az ukrán nemzet törekvéseit a független, az európai értékrend szerinti működő, a népek és nemzetiségek harmonikus együttélését biztosító ország felépítésére. 

Áder János köztársasági elnökForrás: MTI/Illyés Tibor

Áder levelében bizodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az új elnök beiktatása új és ígéretes fejezetet nyit a két ország kapcsolataiban, amelynek alakításában továbbra is "hídépítő szerep" illeti meg a kárpátaljai magyarságot és a magyarországi ukrán közösséget.

Áder János megerősítette: kész az együttműködésre a megválasztott elnökkel és bízik abban, hogy az államfői dialógus felújításával személyesen és hozzá tudnak majd járulni a magyar-ukrán kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez.