Elfogadhatatlan Brüsszel mezőgazdasági támogatásokat csökkentő javaslata

Vágólapra másolva!
Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára azt mondta, elfogadhatatlan a brüsszeli bürokraták javaslata, amely csökkentené az európai és így a magyar mezőgazdaság támogatásait, úgy, hogy közben szigorítaná, nehezítené az ezekhez való hozzáférést.
Vágólapra másolva!

Feldman Zsolt a hazai agrárium jelene és jövője című gazdafórum előtti sajtótájékoztatón azt mondta, az Európai Bizottság olyan javaslatot tett, amely 2 milliárd euróval kevesebb forrást juttatna a magyar vidék és mezőgazdaság számára 2020 után.

– mondta.

– mondta Feldman Zsolt.

Szerinte a forráskivonási szándék ténylegesen veszélyezteti a 2020 utáni magyar mezőgazdaság fejlődését.

Az államtitkár azt is mondta, a forrásokért való küzdelemben szövetségben dolgoznak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével (Magosz). Az elmúlt hetekben zajlott aláírásgyűjtés segítette, hogy minél szélesebb legitimációval "a hátuk mögött" lehessen érvelni Brüsszelben a forrásokért.

Azt is mondta, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai ésszerű felhasználásának köszönhetően a 2008 és 2018 közötti időszakban az Európai Unió legnagyobb mértékben bővülő mezőgazdasága volt a magyar, az ágazat exportteljesítménye pedig az elmúlt években több mint duplájára, 9 milliárd forintra nőtt. Emellett 2018-ban a magyar külkereskedelmi aktívum felét adta az agrárium.

Mint mondta, azért küzdenek, hogy e források felhasználásával a következő időszakban is támogatni tudják a fejlődést.

2018-ban Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaknem tízezer gazdálkodó jutott 30 milliárd forint területalapú támogatáshoz, közvetlen jövedelempótló támogatáshoz. A mostani EU-s vidékfejlesztési programban eddig 4700, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett támogatási kérelmet bíráltak el pozitívan, ez mintegy 45 milliárd forint vidékfejlesztési programból származó forrást jelent a megyének. Ezen belül a beruházásokra 18,3 milliárd forint megítélt támogatás jut a megyei gazdálkodókhoz, több mint 465 különböző pályázathoz kapcsolódva.