Nem lát semmi kivetnivalót a Jobbik elmúlt időszakbeli teljesítményében Gyurcsány Ferenc, ez derült ki csütörtöki sajtótájékoztatójából. A DK elnöke sosem nyilatkozott még ilyen pozitívan az antiszemita pártról, ami a két szervezet viszonylatában egy korszak kezdetét jelentheti. Nagyon úgy néz ki, hogy a "szemkilövetőből" és a "nácikból" politikai szövetségesek lettek. 

Új minőséget jelentett az antiszemita Jobbik és a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció kapcsolatában, hogy a Jobbik jászberényi csoportja - többek között - a korábban a párt által megvetett Vadai Ágnes DK-s képviselőt hívta meg előadónak kedd esti lakossági fórumára. Nem sokan gondolták volna, hogy két napnak sem kell eltelnie ahhoz, hogy újabb szintugrásra kerüljön sor az egykoron ellenséges pártok viszonyában. Pedig, bizony, ez történt.

Ilyen sem volt még: Gyurcsány a Jobbikot védi

Ugyanis csütörtökön Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tartott sajtótájékoztatót a Képviselői Irodaházban, amelynek végén egy újságírói kérdésre válaszolva - tőle eddig szokatlan módon - védelmébe vette a Jobbikot. A sajtó munkatársa azt kérdezte tőle, hogyan kell értelmezni és értékelni a keddi Vadai-látogatást, amire teljesen váratlanul Gyurcsány kijelentette, hogy pártját lényegesen jobban zavarja a Fidesz jelene, mint a Jobbik múltja. 

A pár másodperces döbbent csendet követően  az újságíró ismét nekifutott, azonban Gyurcsány rendíthetetlenül folytatta a Jobbik védelmezését.  

Végignéztem a listavezetők tegnapi nyilvánosság előtti vitáját. Különös figyelemmel követtem a jobbikos résztvevő nyilatkozatait. Részt vettem a december és február közötti valamennyi utcai megnyilvánuláson. Különös figyelemmel hallgattam a színpadon lévő jobbikos hozzászólókat. Hallgatom és figyelem a Jobbik frakcióvezetőjének parlamentben elmondott beszédeit az elmúlt időszakban. Ezekben nem látok kivetnivalót 

- fogalmazott a bukott kormányfő. Kijelentése azért különösen érdekes, mert 

Gyurcsány sosem fogalmazott még ilyen pozitívan a Jobbikról. 

Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy elhárult minden akadály a két párt totális összeborulása elől. Pár hónapja ez még nem feltétlenül volt így, februárban a DK-elnök az Inforádiónak adott interjújában azt hangsúlyozta, nincs együttműködés pártja és a Jobbik között. "Ha ön utálja a tökfőzeléket, és én is utálom, még nem biztos, hogy barátok vagyunk" - nyilatkozta a politikus, azt üzenve, hogy a Jobbik és a Demokratikus Koalíció között koránt sincs barátság.  

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a Jobbikkal kapcsolatban mostanában nincs semmiféle kivetnivalóForrás: MTI/Mohai Balázs

Ismert, a két párt egymáshoz való közeledése azért különösképpen visszás, mert nem is olyan régen még kígyót-békát kiabáltak egymásra. A Jobbik Gyurcsány Ferencet és kormányát tette felelőssé a 2006-os utcai harcok kirobbanása, a rendőri túlkapások és a magyar gazdaság összeomlása miatt, a DK politikusai pedig számtalanszor nácinak, kirekesztőnek titulálták a Jobbikot, akikkel akkor még elképzelhetetlennek tartottak bármiféle együttműködést.