A közép-európaiak többsége kritikus a migrációval szemben

migráció, migráns, migránskaraván, Athén, Görögország, pályaudvar
Vágólapra másolva!
Egyértelműen migrációkritikus állásponton van a közép-európai országokban élők többsége, és a régió lakosainak nagyobb része jobboldaliként és konzervatívként, semmint baloldaliként határozza meg magát – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára 12 közép-európai országban készített közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a régió 113 millió fős teljes felnőtt népességéből hozzávetőleg 68 millióan kritikusak a bevándorlással szemben, s mindössze harmadannyian, 24 millióan pártolják a migrációt – olvasható a lap csütörtöki számában. A legkevésbé a V4-országok válaszadói szeretnének kevert népességű országban élni.

Egy skálán, amelynek első pontja a migrációpártiságot, a tízes pedig a migrációkritikus álláspontot jelölte, átlagban 7,6-del jellemezték világnézetüket a közép-európai választópolgárok.

A hagyományos bal- és jobboldaliságot mérő spektrumon 6,2-nél, a liberális-konzervatív skálán pedig 5,7-nél helyezték el magukat a régió szavazói. Közép-Európában a leginkább jobboldali és konzervatív társadalom is a magyar – 6,9-es és 6,5-es átlagokkal. Migrációkritikusságban viszont a csehek minimálisan, de még határozottabbak: 9,2-es átlagukkal egy tizeddel közelebb helyezkednek el a tisztán migrációkritikus állásponthoz, mint a magyarok.