Németh Szilárd: A sport, az egészség és a honvédelem összefonódik

Vágólapra másolva!
A sport, az egészség és a honvédelem három önálló terület, mégis rengeteg ponton összefonódik - hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, a Sport és egészség a honvédelemért című konferencián.
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd azt mondta, hogy fizikai és mentális jóllét nélkül az ember nem tud eredményesen működni, és nem lehet eredményes a társadalom sem.

A mai magyar katona-egészségügynek komoly múltja van, az egy idős a Magyar Honvédség létrejöttével. A terület "motorja" a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK), legnagyobb szervezeti egysége a budapesti Honvédkórház.

Az intézmény a katonai hagyományaira építve és azokat megtartva

fejlődött egy modern, az orvostudomány legújabb vívmányait a betegellátásban, a kutatásban és az oktatásban egyaránt hasznosító korszerű kórházzá.

Az MH Egészségügyi Központ a polgári lakosság egészségügyi ellátása mellett végrehajtja a katona-egészségügyi feladatokat is - ismertette az államtitkár, hozzátéve, hogy a sokrétű feladatokhoz jó szakemberek is kellenek, az MH EK-ban pedig a legjobbak dolgoznak.
Szólt arról, hogy a katonák a haza biztonságát és az emberek testi épségét is szavatolják. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a katona képéhez egy sportos, egészséges ember képe társul.

- tette hozzá. Németh Szilárd külön köszönetet mondott az MH EK egyik orvosának, Sandra Sándornak, aki a konferencia ötletgazdája volt.

A rendezvény célja, hogy a 81 évvel korábbi I. Sportorvosi Kongresszus és Sportegészségügyi Kiállítás emlékét felelevenítve, a jelenlegi kutatások eredményeinek bemutatásával

ráirányítsa a figyelmet a sport, az egészség és a honvédelem egymást kölcsönösen támogató területeire

az egészség- és biztonságtudatos társadalmi szemléletformálás, valamint a felnövekvő generációk hazafias nevelésének elősegítése érdekében.

Németh Szilárd a hallgatóságot arra kérte, a konferencia végén szóljanak a döntéshozókhoz, szülessen zárónyilatkozat, amely összegzi a rendezvényen elhangzottakat, és kérést is megfogalmaz.

Németh Szilárd az egykori Tiszti Kaszinóban, az MKB Bank Váci utcai épületében rendezett konferencián azt is elmondta, nem tett le róla, hogy az épület ismét Tiszti Kaszinó legyen.

Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke előadásában kiemelte, hogy

köszönet illeti azokat, akik hivatásszerűen vállalják, hogy garantálják az emberek biztonságát.

Előadásában kitért a honvédelmi nevelés fontosságára, ennek kapcsán a Honvédelmi Sportszövetség feladataira is. Szólt a Honvédelmi Sportközpontok fejlesztéséről. Elmondta, valamennyi járásban lesznek sportközpontok. Első ütemben negyven helyen kezdik meg a megvalósítást.

Azt mondta, hogy mindig erős ország az, amelyet egészséges, sportos emberek alkotnak. Az erős nemzethez, és az erős Magyar Honvédséghez is elengedhetetlenül fontos a szemlélet, hogy milyen emberek alkotják azt.

A világ hihetetlenül felgyorsult, zajossá vált, ami nem kedvez a nyugodt és bölcs döntéseknek. Időnként meg kell állni, hogy összegyűjtsük az információt, a tudást. Ezt szolgálják az ehhez hasonló konferenciák - értékelt a kormánybiztos.

Kun Szabó István, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka köszöntőjében elmondta: a kétnapos konferenciát a Honvédkórház fennállásának 120. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat keretében rendezték meg.

Kiemelte, hogy a sport, az egészségügy és a honvédelem középpontjában egyaránt az ember, a társadalom, a nemzet áll.

Egy jól működő társadalom alapja az egészségügy, amelynek elengedhetetlen része a mozgás, a sport is.

Mindezek kiemelten fontosak a haza védelme tekintetében, hiszen egészséges emberi erőforrás nélkül nem lehet jól működő honvédséget építeni - hangsúlyozta a parancsnok.