A világ szegényein nem a migrációval lehet segíteni

2019.04.25. 23:00

A világ szegényein helyben kell segíteni, erre az Európába telepítés, a migráció nem megoldás - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Váci Polgári Estek csütörtöki rendezvénye előtt tartott sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence (KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy Magyarország a bevándorlás ügyében egyértelműen megfogalmazta álláspontját:

megvédi az ország határait és ellenzi azt a fajta szervezett betelepítést, amit Brüsszelből próbálnak ránk erőltetni.

Az ENSZ kimutatásai szerint hárommilliárd ember él szegénységben, azaz napi két dollárnál kisebb összegből. Ennek a hárommilliárd embernek évente körülbelül 80 millió gyereke születik, azaz ennyivel növekszik a szegénységben élők száma.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Kovács Tamás

A politikus elmondta, ha közülük évente 1 millió embert Európába és ugyanennyit az Egyesült Államokba telepítenek, az nem oldja meg a problémát, de a fogadó országoknak közbiztonsági kockázatot és olyan gazdasági tehertételt jelent, ami veszélyezteti képességüket a további segítségnyújtásra.

„A világ szegényeinek támogatására a helyes út az, amit a Hungary Helps program követ, azaz helyben segíteni" - mondta az államtitkár. Azt is mondta,

ha a nyugat-európai országok segíteni akarnak, azt az utat kell követniük, melyet Magyarország követ, az igazi segítség a helyben nyújtott segítés politikája.

A migráció kockázatokkal jár és nem tud valódi eredményeket elérni

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár elmondta, hogy

2016-ban a nyugati országok közül elsőként Magyarország indított programot az üldözött keresztények megsegítésére.

Mint mondta, a Hungary Helps nevű kezdeményezés keretében a Közel-Keleten "több országban és a szubszaharai térségben járulunk hozzá", hogy a vallásuk miatt üldözött közösségek megmaradjanak.

A Srí Lankán történt, keresztény közösségeket ért iszlamista támadás áldozatainak a magyar kormány húszmillió forintos gyorssegélyt ajánlott fel. Az adományt a gyerekáldozatoknak és az árvaságra jutott gyerekeknek továbbítják a helyi egyházi vezetők, illetve a keresztény közösségek.