Az Origo számolt be róla elsőként, hogy kelet-ukrajnai harcokban megsebesült ukrán katonákat kezelnek a budapesti Honvédkórházban.

Kun Szabó István, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta, 2014 óta a magyar állam – baráti országként tekintve Ukrajnára – segítséget nyújt.

A Honvédkórház épületeForrás: Origo

Azóta 39 katona gyógykezelését végezték el, pénteken három hagyhatja el gyógyultan az intézményt.Hozzátette: a Honvédkórház eddig is sok sérült katonán segített, s továbbra is kész erre. A kórház számos orvosa katonai műveleti tapasztalatokkal is rendelkezik.

Ljubov Nepop ukrán nagykövet megköszönte a magyar kormány segítségét, továbbá a kórház valamennyi dolgozójának a gondozást.

Kiemelte: számítanak arra, hogy a továbbiakban is együttműködnek Magyarországgal abban, hogy erősebbé tegyék az európai platformot.

Ljubov Nepop ukrán nagykövet és Kun Szabó István, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka sajtótájékoztatót tart a Honvédkórházban 2019. április 26-ánForrás: MTI/Mónus Márton

Azt mondta: az orosz agressziónak nincs vége, majdnem mindennap vannak sebesültek, áldozatok, ezért a segítségre továbbra is szükségük lesz.A nagykövet sajtóérdeklődésre jelezte, biztonsági okok miatt nincs lehetőség arra, hogy felvételt készítsenek az ukrán katonákról, vagy interjút készítsenek velük.