Hatástalanították a 250 kilós bombát

Bombahatástalanítás a Bozsik stadionnál - bomba elszállítása
Vágólapra másolva!
Közel egy óra alatt hatástalanították azt a 250 kilós, brit légi világháborús bombát, amelyet hetekkel ezelőtt találtak a Bozsik Stadionnál. A XIX. és a XVIII. kerületben feloldották a forgalomkorlátozást és a lezárást, az a körülbelül 1200 ember, akiket az akció idejére evakuáltak, hamarosan hazatérhet. A hatástalanított bombát elviszik a helyszínről, hogy megsemmisítsék.
Vágólapra másolva!

A rendőrség tájékoztatása szerint problémamentesen zajlott az akció, 12 órára befejezték a hatástalanítást, ezért a lakók visszatérhetnek otthonaikba. A hatástalanított bombatestet a tűzszerészek elviszik, később megsemmisítik.

A bombatestet elszállítják, hogy megsemmisítsék Fotó: Koncz Márton - Origo

Így zajlott a kiürítés

A környező utcákat néhány perccel 7 óra után már lezárták a rendőrök, akik műveleti központokat állítottak fel. A lezárt területre csak azok mehettek be autóval, akiknek behajtási engedélyük volt.

Körülbelül

1200 embernek kellett elhagynia az otthonát,

helyszínen tartózkodó kollégánk szerint fennakadás nélkül zajlott az akció, ezt a rendőrség is megerősítette az Origónak.

Az egyik helyi nyugdíjas klub fogadta azokat az időseket, akiknek nem volt hová menniük a kitelepítés ideje alatt Fotó: Koncz Márton - Origo

Kollégánk az egyik XIX. kerületi nyugdíjas klubban járt, az idősek közül többen itt kerestek menedéket addig, amíg a bombát hatástalanítják. Egyikük az Origo kérdésére azt mondta, bár a lakása közel van ahhoz a helyhez, ahol megtalálták a bombát, ő mégsem fél, bízik a tűzszerészek szakértelmében.

Egy másik idős lakó viszont azt mondta, örül és megnyugtatja a tudat, hogy végre sor kerül az akcióra, hiszen hetek óta tudnak a bombáról.

Ritka bombát találtak

A tűzszerészeknek

egy igen ritka, 250 kilós brit légi bombát kell hatástalanítaniuk,

amely információnk szerint nincs szállítható állapotban, ezért a helyszínen kell majd hatástalanítani a gyújtószerkezet kiszerelésével. A rendőrség szerint a tűzszerészek csak akkor tudnak a bombával foglalkozni, ha már az összes lakó elhagyta a környéket.

A sajtót rövid időre a bomba közelébe engedték.

Egy 250 kilós bombát találtak Fotó: Koncz Márton - Origo

Korábban írtuk:

Korábban a XIX. kerületi önkormányzat az akcióval kapcsolatban közölte:

a műveleti terület a Puskás Ferenc utca 1-3. lesz.

A kiürítés a következő utcákat érinti:

  • Kassa utca,
  • Pozsony utca,
  • Feszty utca,
  • Győrffy István tér,
  • Czuczor utca,
  • Hofherr A. utca,
  • Fadrusz utca,
  • Mészáros L. utca,
  • Kócsag utca,
  • Áchim A. utca,
  • Iparos utca,
  • Sólyom köz,
  • Sas köz.
A tűzszerészek autója a Bozsik Stadionnál Fotó: Koncz Márton - Origo

A XIX. kerületben a befogadóhely a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola tornaterme lesz. A gondozásra szorulók, illetve az idősek elhelyezését a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat Kertvárosi Idősek Klubja végzi.

A XVIII. kerületi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a kiürítés Pestszentlőrinc-Pestszentimrén három utcát - a Darányi utcát, a Hengersor utcát és a Parázs utcát - érint. Az érintett

övezetben lakóknak vasárnap 8 óráig el kell hagyniuk az ingatlanjaikat,

a területlezárás feloldását követően térhetnek oda vissza. Emiatt a kiürítés idejére, április 28-án 7 órától, várhatóan 17 óráig az önkormányzat az érintett XVIII. kerületi lakosoknak befogadóhelyeket biztosít a közelben: a Kondor Béla Közösségi Házban, a gondozásra szoruló, illetve idős lakosokat és szükség szerint gondozóikat pedig a Somogyi László Szociális Szolgálat épületében helyezik el.

Nagy a rendőri készültség Fotó: Koncz Márton - Origo

A tömegközlekedésről

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint ma reggel 7-től várhatóan kora délutánig a 93A, a 136E és a 236-os busz módosított útvonalon közlekedik, elkerüli a lezárt területeket.

Ami a vasutat érinti

A Mávinform azt közölte: a lezárás a Budapest-Lajosmizsei vonalat is érinti.

A vonatközlekedés várhatóan 9.45 és 15 óra között szünetel a Kőbánya-Kispest - Pestszentimre szakaszon.

Hasonló készültség volt a BAH-csomópontnál

Legutóbb április 10-én a BAH-csomópontnál volt nagyobb lezárás és kiürítés világháborús bombák hatástalanítása miatt. Az előtt pedig március 23-án volt nagyobb területzárással járó hatástalanítási művelet, akkor a Duna budafoki szakaszán emeltek ki a folyóból két világháborús bombát.