Elfogadhatatlanok Brüsszel támogatáscsökkentő tervei

Vágólapra másolva!
Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a magyar mezőgazdaságnak növekedési pályán kell maradnia, ezért nem értenek egyet a területalapú, illetve a vidékfejlesztési támogatásokat jelentős mértékben csökkentő brüsszeli elképzelésekkel.
Vágólapra másolva!

Farkas Sándor a Pest megyei Cegléden tartott gazdafórum előtti sajtótájékoztatón azt mondta, nem értenek egyet azzal a javaslattal, amely szerint a földalapú támogatásnál mintegy 15 ezer forinttal mérsékelnék a jelenlegi 75-76 ezer forintos támogatást.

A vidékfejlesztési alap 1300 milliárd forintjából mintegy 300 milliárd forintot vennének el.

„A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a brüsszeli elképzelés szerinti rendkívül hátrányos agrárpolitika ne valósuljon meg" – mondta.

Szerinte hasonlóan gondolkodnak a V4 országok és a nagy mezőgazdasági országok, mint például Franciaország vagy Olaszország.

A gazdákat érintő negatív hatások az egész magyar társadalmat érintik, hiszen a támogatások csökkentése maga után vonná az élelmiszerárak emelkedését.

Ez nem szándéka a magyar kormányzatnak, amikor rezsicsökkentéssel, a Magyar falu programmal vagy a falusi csokkal nagymértékben segítik a vidéken élő emberek megélhetését.

Farkas Sándor arra biztatta a gazdákat, írják alá a támogató íveket, hogy

május 26-án az európai parlamenti választásokon olyan képviselőket küldjenek Brüsszelbe, akik a magyar érdekeket védik, nem pedig azok ellen szavaznak.

Azt mondta, konkrét információik vannak arról, hogy Brüsszel az európai agrártársadalomtól elvont összegből, mintegy 30 milliárd euróból részben az illegális migrációt kívánja támogatni, ez ellen tiltakoznak.

Farkas Sándor azt is mondta, hogy a 2012-2013 táján Magyarországon beindult gazdasági növekedés kiemelkedő egész Európában, ebben az agráriumnak komoly szerepe volt és van. A kivitel jelentős része az agrárexport, amelynek növekedése az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb.

A magyar gazdák jövedelemtermelő képessége európai szinten is az első három között van. Az államtitkár szerint ezt a teljesítményt meg kell védeni.