Feljelentést tesz a Fidesz a hódmezővásárhelyi önkormányzat gyanús informatikai szerződései miatt - jelentette be Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP helyi közgyűlési frakciójának vezetője az alföldi városban.

Hegedűs Zoltán azt mondta: az, hogy Márki-Zay Péter polgármester nem mutatta be a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai szerződéseit, arra utal, valami nincs rendben ezekkel a megállapodásokkal. A frakcióvezető szerint felvetődik a gyanú, hogy a szerződések nem a város, hanem Márki-Zay Péter saját politikai érdekeit szolgálják. A politikus úgy fogalmazott, "nagy valószínűséggel Márki-Zay Péter újabb korrupciós ügye" kerülhetett napvilágra. 

Márki-Zay Péter ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt tettek feljelentéstFotó: Polyák Attila - Origo

A közpénzből finanszírozott megállapodások eltitkolásának egyik oka az lehet, hogy a szerződések mást tartalmaznak, mint amilyen szolgáltatást az érintett cégek valójában nyújtanak - jelentette ki Hegedűs Zoltán. A frakcióvezető szerint a fiktív szerződések gyanúját erősíti, hogy az egyik vállalkozás december 1-jén - havonta csaknem négymillió forint ellenében - kifejezetten azt a feladatot kapta, hogy külső támadásokkal szemben védje meg az önkormányzat informatikai rendszerét.

Hűtlen kezelés gyanúja

Ennek ellenére egy március 18-i támadás az informatikai rendszer teljes összeomlásával, majd az önkormányzat normatív finanszírozásának felfüggesztésével járt. A másik lehetőség - folytatta -, hogy a szerződéseket a jogi, beszerzési, számviteli szabályok megkerülésével kötötték meg.

Hegedűs Zoltán elmondta, hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesznek, emellett közérdekű adatigényléssel fordulnak az önkormányzathoz, hogy kiderüljön, milyen előkészületek előzték meg a megállapodások megkötését, pontosan mit tartalmaznak a szerződések, és a város mikor és mennyi pénzt fizetett ki a cégeknek.