Megkezdődhet Budapesten az intenzív patkányirtás

2019.04.30. 16:38

A fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottsága kedden nyílt ülésen fogadta el azt a szerződésmódosítást, amelynek eredményeként öt napon belül intenzív patkányirtó beavatkozás kezdődhet a főváros tíz belső kerületében, a nagy pályaudvarok környékén és a kiemelt közterületeken - jelentette be Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere úgy fogalmazott, a patkányozás semmi másról nem szól, mint arról, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd politikusa, zuglói polgármester megpróbálja elterelni a figyelmet saját alkalmatlanságáról.

Szeneczey Balázs emlékeztetett rá, hogy 2018 nyarán járt le a Bábolna Bio ötéves konzorciumi szerződése, majd egy közbeszerzési eljárás lezárultát követően bízták meg a patkánymentes állapot fenntartásával az RNBH Konzorciumot. Megalapozatlannak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint a cég alkalmatlanul végezné a munkát. Kitért rá, hogy az alapfeladatot a Fővárosi Önkormányzat kiegészítette többletmegbízással, amelynek célja az intenzív irtás.

Megvannak a feltételek

A főpolgármester-helyettes elmondta: a főváros a kormányhivatal népegészségügyi osztályától értesült arról, hogy egyes területeken intenzívebb irtásra van szükség. Ezért tavaly decemberben előkészítettek egy közgyűlési anyagot, módosították a költségvetést, megteremtették annak lehetőségét, hogy az intenzív irtás meg tudjon történni. Az elmúlt hónapokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával elkészítettek egy műszaki-beavatkozási tervet, amelyet letárgyaltak a vállalkozóval, ezt hagyta jóvá a bizottság, az irtás pedig el tud kezdődni. Szeneczey Balázs elmondta: a vállalkozó az első, nyolc hónapig tartó ütem során a mintegy 650 millió forintos keretösszegnek körülbelül a felét fogja felhasználni. A második ütemről az első tapasztalatai alapján döntenek.

Karácsony saját alkalmatlanságáról tereli el a figyelmet

Érthetetlen, hogy az ellenzék miért csinál ebből az ügyből hisztériakeltést – mondta Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, a közbeszerzési bizottság tagja. Hozzátette: az egész ügy csak arról szól, hogy Karácsony Gergely elterelje a figyelmet a saját alkalmatlanságáról. Mint mondta, Karácsony az általa 2010 óta vezetett Zuglóban tönkretette a parkolást, a rendszer igen nagy hiánnyal működik. A zuglói önkormányzat gyakorlatilag csődközeli helyzetben van, mindenképpen likviditási problémákkal küzd, „egyértelmű, hogy Karácsony Gergely polgármesternek is alkalmatlan".

Hozzátette: a közbeszerzési bizottság keddi ülésén Karácsony jogilag és erkölcsileg is aggályos módosító javaslatot nyújtott be, miszerint a közbeszerzés megkerülésével a korábbi céget bízzák meg a patkánymentesítés további fenntartásával és a kiegészítő szolgáltatásokkal. Mindezt úgy, hogy amikor a bizottság döntött a jelenlegi konzorciummal kötendő közbeszerzési szerződésről, azt Karácsony Gergely is támogatta – hívta fel a figyelmet.

Borbély Lénárd hozzátette: Karácsony a javaslatában a jelenlegi patkányfertőzöttség kapcsán katasztrófaveszély fennállását említette – ellentétben a szakemberek véleményével -, itt pedig felmerülhet a közveszéllyel fenyegetés büntetőjogi kérdése, amit szerinte a fővárosnak mindenképpen meg kell vizsgálnia. „Szerencsétlen, elkeseredett kapaszkodás van, Karácsony főpolgármester-jelölti támogatottsága, népszerűsége folyamatosan csökken, mindez az ő alkalmatlanságának köszönhető, és ezt próbálja visszatornászni mindenféle álhír terjesztésével és kreálásával" – jegyezte meg Borbély Lénárd.