Bangóné patkányozása: mit szól hozzá Timmermans?

Bangóné Borbély Ildikó, Timmermans
Vágólapra másolva!
Elítélte a patkányozást egy kampányrendezvényen a brüsszeli szocialista csúcsjelölt, de az MSZP mégsem tesz semmit. Ennek oka valószínűleg az, hogy Timmermans egy szabadságpárti osztrák politikusra gondolt, lehet, hogy a magyar szocialisták nem is értesítették arról a botrányról, ami Magyarországon kitört, miután Bangóné Borbély Ildikó patkányoknak nevezte a Fidesz szavazóit, majd az MSZP közzétett egy patkányozós videót. Másnapra a videó eltűnt, de sem bocsánatot nem kértek, sem Bangónét nem mondatták le. 
Vágólapra másolva!

Eddig nem válaszolt Bangóné Borbély Ildikó patkányozásával kapcsolatos kérdéseinkre Frans Timmermans, az Európai Bizottság szocialista csúcsjelöltje, jelenlegi alelnöke. Azért az európai szocialisták csúcsjelöltjéhez fordultunk, mert közismerten jó kapcsolatot ápol az MSZP-vel, februári kongresszusukon fel is szólalt. Ráadásul hétfőn elítélte a patkányozást, de olyan szövegkörnyezetben, ami arra utal, hogy nem az MSZP-s országgyűlési képviselőre gondolt, lehet, hogy nem is tudott a magyar szocialisták gyalázatos botrányáról.

Timmermans elítélte a patkányozást, de Bangónéét nem

Hétfőn Maastrichtban tartották az európai parlamenti pártcsaládok csúcsjelöltjeinek választási vitáját, amelyen Frans Timmermans, a Szocialisták és Demokraták jelöltje mellett Violeta Tomic, az Egyesült Baloldal, Bas Eickhout, a Zöldek, Guy Verhofstadt, a liberálisok, illetve Jan Zahradil, a Konzervatívok és Reformerek jelöltje is részt vett. A teátrális, több száz néző által figyelemmel kísért rendezvényen a politikusok több témát is érintettek, így annak végén szóba került a migráció kérdése is. A rendezvény menetrendje szerint a jelen lévő hallgatóknak is lehetőségük volt feltenni egy-egy kérdést. A vita utolsó részében az egyik néző azt szerette volna megtudni a jelöltektől, hogy mi lenne a legbátrabb ötletük, amellyel Európa jövőjét alakítanák. Frans Timmermans, miután szülei generációját hozta fel példaként, a kontinens előtt álló jövőbeli feladatokat kezdte el ecsetelgetni, aminek keretében kifejtette, nincs helye a patkányozó politikusoknak az európai közéletben.

– fogalmazott az MSZP februári kongresszusának díszvendége, aki a pár hónappal ezelőtti pártrendezvényen is a gyűlölködés ellen szólalt fel.

Timmermans gondolatai különös aktualitással bírnak, hiszen a vitát megelőzően Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő patkányoknak nevezte a Fidesz támogatóit, valamint pártja, az MSZP közösségi oldalára feltöltött egy patkányirtós videót. Több mint érdekes, az európai szocialisták csúcsjelöltjének szavait követően az MSZP levette az utóbbi anyagot Facebookjukról.

Ugyanakkor Timmermans úgy fogalmazta meg mondatát, hogy azt sugallja, ez a bírálata „a nacionalista szélsőségesekre” vonatkozik. Ezen az ausztriai Braunau am Inn szabadságpárti alpolgármesterét, Christian Schilchert érthette, aki a párt lapjában egy olyan verset tett közzé, amelyben patkányoknak nevezte a bevándorlókat.

Szeretnénk megtudni, hogy az európai szocialisták vajon magukra is érvényesnek tartják-e azokat az elveket, amelyeket másoktól megkövetelnek, ezért kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó politikushoz (jelenlegi alelnökéhez). Azt szerettük volna megtudni, hogy

  • mi az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy pártcsaládjának egyik tagja, Bangóné Borbély Ildikó lepatkányozta a Fidesz szavazóit?
  • felszólítja-e lemondásra az MSZP-s politikust?

Timmermans eddig nem válaszolt. Ha megteszi, megírjuk.

Frans Timmermans egy brüsszeli sajtótájékoztatón Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az MSZP patkányozott, a Fidesz nem hagyta annyiban

Ismert, Bangóné Borbély Ildikótól azt kérdezték a múlt héten az ATV reggeli műsorában, hogy miért nő folyamatosan a Fidesz támogatottsága, amire úgy válaszolt, hogy sok a patkány az országban. A szocialista politikus ezzel a kijelentésével 3 millió magyar embert patkányozott le.

Hatalmas botrány lett a szavaiból, azonban a szocialisták ennek ellenére nem hagyták abba a gyűlölködést, és egy újabb patkányozós videót töltöttek fel hivatalos Facebook-oldalukra, amit kedden levettek. Ebbe azt vágták be egy kommentelőt idézve, hogy „szükség van az irtásra, főleg a Lendvay utcában és környékén”. Mint ismert, a Fidesz székháza a Lendvay utcában található.

Bangóné Borbély Ildikó az Országgyűlésben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz nem hagyta szó nélkül a történteket, és vasárnap országos tájékoztató kampányba kezdett a szocialista gyűlöletkeltés ellen.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy úgy tűnik, hogy az MSZP-ben mindig van lejjebb. Hozzátette, hogy egészen elképesztő szánalmas mélypontja ez a magyar baloldalnak.