Szentendrei tragédia - megszólalt az újraélesztés után meghalt férfi fia

2019.05.02. 11:02

Két nap után feladta a harcot az a férfi, akit a szentendrei baleset után még sikerült újraéleszteni. Most a fia mesélte el, hogy élték meg édesapja küzdelmét, illetve hogy mit mondott neki a vele frontálisan ütköző BMW sofőrje.

Mint ahogy arról korábban az Origo is írt, két autó frontálisan ütközött szombaton Szentendrén, a Szentlászlói úton. A balesetben négyen sérültek meg. 

Sztakó András fiával, Márkkal a szentendrei Árvácska Állatmenhelyre tartott, amikor eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan karamboloztak egy BMW-vel. Autójukat, egy zöld Skodát fia vezette, esélyük sem volt elkerülni az ütközést.

Márknak szilánkosra tört a bal karja, de szerda délelőtt már a menhelyen fogadta a Borsot.

Szombaton csupán pár száz méterre voltak a menhelytől, amikor egy autó nagy sebességgel kifarolt előttük, és a sofőrje elveszítette az irányítást felette. Az előttük haladó kocsi még ki tudta kerülni, de neki már esélye sem volt - mesélte el a lapnak a fiú.

A kocsink felkenődött a kerítésre, édesapám pedig teljesen beszorult. Egyből megnéztem, hogy életben van-e, de ekkor már nem lélegzett. Én kaptam levegőt, nem fájt a hasam, nem szédültem, csak a karomat fájlaltam.

Rendőrök, mentők és tűzoltók együttes erővel próbálják megmenteni a férfi életétForrás: MTI/Cseke Csilla

Andrásnak nem voltak életjelei, ezért a helyszínre érkező mentősök nem őt kezdték el először ápolni. Miután sikerült kiszabadítani a férfit, a helikopteres egységnek sikerült visszahoznia a keringését.

Andrást mentőhelikopterrel szállították kórházbaForrás: MTI/Cseke Csilla

Márk a lapnak is elmondta, hogy nem haragszik a mentősökre, hiszen a protokoll szerint cselekedtek.

Márk korábban a Facebook-oldalán is megköszönte a menőegységek munkáját, és már ott is jelezte, édesapja olyan lehetetlenül beszorult, hogy nem kaphatott azelőtt segítséget, mielőtt kivágták volna az autóból.

A férfit a kórházba szállítás után az intenzívosztályon kezelték. Amikor csak lehetett, András mellett volt édesanyai is. A férfi magától lélegzett, szerettei bíztak a felépülésében.

Eszméletlen volt, de a szeméből legördült két könnycsepp, amikor az anyukája - a nagymamám - beszélt hozzá. Talán ő már akkor tudta, amitől annyira tartottunk – mondta a megtört Márk.

Az orvosok hiába küzdöttek a férfi életéért, kedden minden remény elveszett. 

"Beszéltünk róla korábban: ha valamiért vegetatív állapotba kerülnénk, egyikünket se tartsanak gépekkel életben. Az orvosok jelezték: édesapám nem lesz már jobb állapotban, mi pedig bementünk hozzá elbúcsúzni. Távozás után épphogy elhagytuk Budapestet, 11 óra előtt már hívtak is a kórházból...

Ebből a zöld Skodából kellett kivágni a férfitForrás: MTI/Cseke Csilla

Miután édesapjától elbúcsúzott, Márk visszament a baleset helyszínére, hogy megnézze az összetört kocsijukat, hogy lássa, miből szedték ki őket. 

"Az autónk kilométerórája 40 és 50 között, az elmondások szerint a BMW-é 140-nél akadt ki.  Ma megkeresett a másik kocsi sofőrje telefonon, miután kiengedték a kórházból. Elnézést kért, és azt mondta, nagyon sajnálja a történteket. A körülményekről nem esett szó" - mondta a Borsnak Márk. Hozzátette: a találgatások szerint elromlott a kocsi fékje, vagy beszorult a gázpedál, de erről nem beszéltek telefonon.

Május elsején, este 8-kor a baleset helyszínén gyertyagyújtással emlékeztek Sztakó Andrásra a barátok, rokonok, ismerősök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK