Orbán-Salvini-csúcs: Olyan Európára van szükség, amely megvédi a határait

Vágólapra másolva!
Mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen; Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben - minderről Orbán Viktor és Matteo Salvini beszélt Budapesten.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Európa határait meg kell védeni

Orbán Viktor a Liga olasz kormánypárt vezetőjének, olasz miniszterelnök-helyettesének a társaságában kifejtette: mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen; Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben.

A miniszterelnök méltatta Matteo Salvinit, amiért a tengeren megpróbálja megvalósítani ugyanazt, mint amit Magyarország a szárazföldi migránsútvonalon.

Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Emmanuel Macron francia elnökre, hanem Olaszországra és Magyarországra hallgatnak a határvédelem ügyében - fogalmazott a kormányfő.

Matteo Salvini és Orbán Viktor Fotó: Polyák Attila - Origo

Buborékban élnek Brüsszelben

Jó lenne, ha Matteo Salvini gondolatai többségre jutnának az Európai Néppárton belül - mondta Orbán Viktor.

- mondta Orbán Viktor. Brüsszelben egy buborékban élnek, nem ismerik az embereket, elvesztették a kapcsolatukat velük - mondta a kormányfő. Jönnek föl Európában olyan új pártok, akik akarnak valamit, és végre csinálni akarnak valamit, és így Salvini pártjára is nagy szükség van Európában - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legnehezebb feladat a gazdaság újbóli beindítása volt, ennek egyik legnehezebb része az egykulcsos adó bevezetése volt.

- tette hozzá. A baloldaliak azt mondják, hogy lehetetlen megvalósítani, hogy egyszerre legyen több pénz az embereknél és több pénz a költségvetésben. Ezt sikerült megtennünk - tette hozzá.

Annak van jelentősége, hogy egy-egy országban hogyan szerepel egy-egy párt - mondta Orbán Viktor. Szólt arról is, hogy

mikronnyi pártok kezdeményeznek eljárást a Fidesz ellen, olyanok, akik semmilyen támogatottsággal nem rendelkeznek.

Külön kiemelte Timmermans pártját, amely mára kis párt lett, olyan emberekre van szükség, akiket támogatnak az emberek.

Európának demokratikus kontinensnek kell lennie

- mondta Orbán Viktor.

Salvini: Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk

Nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szükség Európában, hanem olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön - mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter. Kiemelte: Magyarországon szabályosan ellenőrzik, hogy ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat. Matteo Salvini hangsúlyozta:

május 27-től más lesz a helyzet Európa és az európai népek számára.

"Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk" Európában, irányítsuk Európa átalakulását, alternatívát kell nyújtani az eddigi európai irányítással szemben - fogalmazott.

Matteo Salvini arról is beszélt, hogy a magyar déli határkerítésnél szabályozottan zajlik a beléptetés, és ez jó dolog. A fő cél, hogy olyan Európa jöjjön létre, amely az unión kívüli országokkal egységesen lép fel - mondta Salvini. Az olasz politikus szerint egy erős nemzeti identitásokkal rendelkező Európára van szükség. Kijelentette, hogy Olaszország támogatni fogja Magyarországot a Brüsszellel szembeni vitákban. Matteo Salvini szerint az alternatív európai erők megerősödnek a választások után, egy új fejezetre van szükség.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az olasz belügyminiszter reméli,

Orbán Viktornak sikerül meggyőznie az EPP-t, hogy érdemes együttműködni.

Szólt arról is, hogy az adókat csökkenteni kell, mert a magyar gazdaságnak az adócsökkentés révén 5 százalékos növekedése volt tavaly. Salvini kijelentette, hogy egy olyan adórendszert kell kidolgozni Európában, ami segíti a versenyképességet.

Matteo Salvini a migránsok integrációjáról azt mondta, hogy az igazi menekültek jogait mindkét országban elismerik, de a határok ellenőrzése lehetővé teszi, hogy csak azok jöjjenek be, akiknek arra joga van. Az Európa vár mindenkit politikája a Földközi-tengert egy temetővé tette - mondta Salvini. Azzal, hogy ezt megszüntettem, teljesítettem a Szentatya akaratát - mondta az olasz belügyminiszter. A brüsszeli döntések nem politikából, hanem technokrata alapállapotból születnek - mondta Salvini.

A probléma a törvénytelenül az EU-ban tartózkodó migránsokkal van, és ha az EU jól működne, akkor mindent megtenne, hogy ezeket a személyeket hazaszállítsa

- mondta egy másik kérdésre Salvini. Az EU-nak kétoldalú megállapodásokat kellene kötnie azokkal az országokkal, ahová haza lehetne szállítani a migránsokat - tette hozzá.

Az illegális migránsokat haza kell szállítani

Orbán Viktor és Matteo Salvini kérdésre válaszolva egyetértettek abban, hogy nem arra van szükség, hogy az illegálisan Európába érkezett bevándorlókat szétosszák, hanem arra, hogy hazaszállítsák. Magyarország gazdasági erején felül segít a Hungary Helps programban Irakban és a közel-keleti országokban, iskolákat, templomokat, kórházakat, egész falvakat építve.