Így folytatódik a Lánchíd és környékének felújítása

2019.05.03. 11:45

Megjelent a Széchenyi lánchíd felújítására vonatkozó kormányhatározat, valamint a Clark Ádám tér, a Széchenyi István tér és a József Attila utca átalakításával kapcsolatos határozat. A korábbi tervek alapján, a kőoroszlánok áthelyezésével a gyalogosjárdák, hídfők körüli erkélyek körülbelül 80 centiméterrel szélesebbek lettek volna, ezt azonban a kormány visszavonta - szerepel a Főpolgármesteri Hivatal és a Miniszterelnökség közleményében.

A Kormány a 1447/2018. (IX. 18.) határozatában döntött a Széchenyi lánchíd felújítása fővárosi forrásának 7 milliárd forinttal történő forráskiegészítéséről a híd járdáinak kiszélesítése, mint új elemnek figyelembe vételével - közölte a Miniszterelnökség.

A Főmterv Zrt. megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke  mérések alapján vizsgálta, hogy a hídszerkezet hogyan képes elviselni a járdaszélesítésből adódó többletterheket. Tekintettel a vizsgálat eredményeire — mely szerint a járda szélesítése már a láncok jelentős statikai megerősítését is, és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukálna —műszaki, városképi és finanszírozási okokból a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslata alapján a kormány a 1248/2019. (IV.30.) kormányhatározatában visszavonta a Széchenyi lánchíd járdaszélesítésének többlettámogatását. Ezért a járdák felújítása továbbra is a jelenlegivel azonos módon 2,2 méter szélességben valósul meg.

LánchídForrás: Wilfredo R. Rodriguez H./ Wikipedia

A Miniszterelnökség közölte, folyamatban van a Széchenyi lánchíd, Várhegyi alagút és Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró felújításának közbeszerzési eljárása. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a Lánchíd felújításával összhangban megvizsgálta a hídhoz kapcsolódó közterületek — a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér, Petőfi Sándor utca — rekonstrukciójának és fejlesztésének a Széchenyi lánchíd felújításával egyidejű lehetőségét is.

A Lánchíd járdaszélesítéséről szóló 1248/2019. (IV.30) Korm.határozatban szereplő egymilliárd forintot a szélesítés visszavonásával egyidejűleg a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest-Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosó kialakítására is sor kerül - zárul a nyilatkozat.