Migrációkutató: A hollandiai antiszemitizmus növekedése összeköthető a migrációval

2019.05.03. 13:56

A Migrációkutató Intézet legújabb tanulmányában a hollandiai antiszemitizmus és a bevándorlás összefüggését vizsgálta. Ennek kapcsán a hollandiai zsidó közösségi élet neves szereplőit kérdezték a helyi zsidó közösségek általános komfortérzetének megismerése, vallásos meggyőződésük miatti esetleges üldöztetésük hátterének feltárása céljából. 

Hollandia 2015 és 2018 között a családegyesítésekkel együtt 155 ezer menekültkérőt fogadott be. A holland zsidóságot az utóbbi években egyre több antiszemita támadás érte: tavaly 230 ilyen eset történt, amely a valaha mért legnagyobb szám volt Hollandiában. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2018-as adatai szerint a megtámadott holland zsidók, amennyiben azonosítani tudták támadóik hátterét, az esetek 55%-ban a radikális iszlám híveit nevezték meg zaklatóikként. 

A megkérdezettek növekvő antiszemitizmusról, a zsidó közösséget ért atrocitásokról, gyakran személyes negatív tapasztalataikról számoltak be: az interjúalanyok közül Hollandia ortodox főrabbiját két éve próbálták bevándorlók halálra gázolni, egy kóser étteremtulajdonos boltját másfél éve támadta meg egy szír menekült,  március végén pedig egy zsidó aktivistát vertek meg Amszterdamban. A megtámadott zsidók a félelemérzés növekedéséről számoltak be. 

Válaszaikban egyértelműen összekötötték az antiszemitizmus növekedését a migrációval. Michael Jacobs aktivista szerint a muszlimok „lényegében az előidézői" az antiszemitizmusnak, Sami Bar-On étteremtulajdonos pedig úgy fogalmazott, hogy „muszlimok csinálják" a támadásokat. David Pinto egyetemi oktató szerint „az antiszemitizmus folyamatosan növekszik", Binyomin Jacobs főrabbi pedig úgy vélte, hogy „azok az emberek, akik Szíriából érkeznek, antiszemiták". 

Az elemzés elérhető a Migrációkutató Intézet weboldalán.