Érettségi: nemzetiségi vizsgákkal kezdenek pénteken a diákok

2019.05.03. 04:47

A nemzetiségi vizsgákkal pénteken megkezdődnek az írásbelik, vagyis ma a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyakból tehetnek vizsgát a középiskolások. Más iskolákban még csak ezután tartják a ballagási ünnepséget.

A ballagás mint szokás a felvidéki Selmecbányáról indult, ahol az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a diákok énekekkel búcsúztak az iskolájuktól. Később az egész országban és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás, és a 20. század elejére már általánossá vált. 

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

Népszerű szokássá vált, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzős diákok szerenáddal köszöntik tanáraikat. A ballagás napján az iskola zászlóját követve sétálnak végig a folyosókon a diákok, vállukra akasztva egy kis tarisznyát, amelybe az alsóbb osztályokba járó társaik pogácsát, földet, sót, aprópénzt és egy képet tettek az iskoláról.

Idén is közzétette felhívását a Kézenfogva Alapítvány, amely hagyományteremtő akcióját 2016-ban indította el. Ennek jegyében a ballagást megelőző napokban, hetekben a kezdeményezéshez csatlakozó végzős diákok rokonaiktól, ismerőseiktől azt kérik, hogy a ballagásukra szánt drága csokrok helyett jelképes ajándékkal készüljenek, és a ballagásra szánt virágok árának egy részét fordítsák inkább jótékony célra, és segítsék közösen a fogyatékossággal élő fiatalokat.