Vágólapra másolva!
Az európai parlamenti választás közeledtével egyre inkább növekszik a kormányzó Fidesz-KDNP népszerűsége (57 százalék), az ellenzéki pártok közül viszont a Jobbik (11 százalék) és az MSZP-P (10 százalék) is, még ha hibahatáron belül, de támogatókat veszített márciusról áprilisra. A kormánypártok tábora stabil, így nagy harc lehet az ellenzéki pártok között a kampány végén a szavazókért – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített 5000 fős, személyes közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

Tovább tudta növelni a támogatottságát a Fidesz-KDNP április hónapban,

immáron a biztos szavazók 57 százaléka választaná a kormánypártok listáját. Ez egy százalékponttal magasabb a márciusi adatnál, és tíz százalékponttal több, mint a 2018. áprilisi belföldi listás eredménye a pártszövetségnek. A Nézőpont Intézet becslése szerint magyar mandátumok kétharmadát (14 képviselői helyet) szerezné meg ezzel a Fidesz-KDNP egy „most vasárnapi” EP-választáson, a jelenlegi állapothoz képest kettővel több politikust küldhetne az EU-s törvényhozásba.

Zsugorodik a Jobbik és az MSZP

A Jobbik és az MSZP-P tábora némileg, hibahatáron belül zsugorodott március óta: előbbi

12 százalékról 11 százalékra rontott, utóbbi pedig 11-ről 10 százalékra.

Továbbra is erősen kérdéses tehát, hogy a tavaly áprilisi országgyűlési választáshoz képest szavazatarányát nagyjából megfelező Jobbik, vagy a patkányozós botrányba keveredett szocialisták szerzik-e meg a második helyet május 26-án.

Tovább tudta növelni a támogatottságát a Fidesz-KDNP áprilisban Forrás: Nézőpont Intézet

Mindkét párt két mandátumra számíthat, akárcsak a hónap nyertesének tekinthető DK, amely 6 százalékról 8 százalékra növelte támogatottságát. A Gyurcsány-párt hagyományosan aktív táborával még meglepetést is okozhat a kampányhajrában. A jelenlegi állás szerint a Jobbikból Gyöngyösi Márton mellett a jelenleg is az EP-ben dolgozó Balczó Zoltán lehet tagja a következő ciklus parlamentjének. Az MSZP jelenlegi képviselőinek, Ujhelyi Istvánnak és Szanyi Tibornak szerezhet újabb mandátumokat, a DK pedig Dobrev Klára mellett a 2014 óta szintén EP-tag Molnár Csabát delegálhatja.

Helyet cserélt a Momentum és az LMP

Márciusról áprilisra helyet cserélt egymással a Momentum és az LMP. Előbbi

egy százalékpontot javítva 5 százalékon áll, utóbbi ugyanennyit rontva 4 százalékon,

Vágó Gábor helyett így Cseh Katalin juthat mandátumhoz. Ezeknél a pártoknál is kiemelten fontos lesz az aktivizálás sikere, végül az is előfordulhat, hogy mind a két kis párt, illetve az is, hogy egyik sem jut mandátumhoz.

A Kétfarkú Kutyapárt 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékos szavazatarányra számíthat. A kampány utolsó heteiben tehát nagy harc várható, melyben az ellenzéki pártok egymás ellen fordulhatnak. A Fidesz-KDNP tábora stabil, így az ellenzéki pártok csak egymástól tudnak elcsábítani szavazókat, melyre mindenképpen szükségük is lesz, egyrészt a minél jobb EP-választási eredmény elérése érdekében, másrészt, hogy az önkormányzati választást megelőzően minél jobb alkupozícióba kerülhessenek egymással szemben.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szövetség 7, a DK 4, az LMP 3, a Momentum és az MKKP 2, a Mi Hazánk pedig 1 százalékon áll. A Nézőpont Intézet közleménye végén hozzáteszi: a közvélemény-kutatása 2019. április 1. és április 26. között készült 5000 fő személyes megkérdezésével.