Esős lesz a vasárnap is, a Bakonyban hó is eshet

2019.05.04. 17:14

A mai naphoz hasonlóan vasárnap is borús és esős lesz az idő, késő este a Bakonyban akár hó is eshet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet akár 4 fok is lehet.

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, összességében országszerte várható több hullámban eső, szombaton késő estig a Dunától keletre és a Dél-Dunántúlon még elszórtan zivatar is lehet. (Vasárnap hajnalban, reggel, majd vasárnap késő estétől újra az Alpokalja magasabban fekvő részein és a Bakonyban időszakosan átválthat a halmazállapot havas esőre, a csúcsokon hóra is.)

Képünk illusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Szombat estig az Alföldön megélénkül a délnyugati szél. Hajnaltól kezdve azonban a Dunántúlon az északi szelet egyre többfelé erős, majd viharos széllökések kísérik, de vasárnap az északkeleti megyékben is megerősödik az északi, északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 13 fok között várható, a 8 fok alatti értékek a Dunántúlon valószínűek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a Dunántúlon 5 és 10 fok között alakul, ott reggelhez képest nem változik majd érdemben a hőmérséklet. A Dunától keletre még 11, 17 fokra számíthatunk.

Moszkvától egészen Brüsszelig mindenhol esős az idő

Hosszan elnyúló frontálzóna húzódik nagyjából a Moszkva-Lvov-Budapest-München-Brüsszel vonalban. A front mentén nemcsak többfelé fordul elő csapadék, hanem ez a vonal hőmérsékleti szempontból is kettéosztja kontinensünket. Ettől a frontzónától északra ugyanis többnyire csak 10 fok köré melegszik fel délutánra a levegő, sőt, Skandinávia északi részein inkább csak a 0 fok körüli maximumok jellemzőek. Közben Délkelet-Európában általában 21, 26, az Ibériai-félsziget déli felén 25, 30 fokos csúcshőmérsékletek az általánosak. Vasárnap estig időjárásunkat az említett frontvonal, illetve az általa generált mediterrán ciklon együttesen alakítja, csapadékos időre számíthatunk, és a hőmérséklet is visszaesik.