„Helyén kell kezelni”, „szánalmas próbálkozás”, „rejtély” – ilyen és ehhez hasonló reakciók érkeztek jobbikos politikusoktól, miután a Závecz Research történelmi mélypontra mérte a támogatottságukat. A 6 százalékon álló állítólagos Néppárt szereplői mindent bevetettek, hogy megmagyarázzák a pártjuk számára kellemetlen mérést.  

A héten hozták nyilvánosságra a legutóbbi Závecz-kutatást,

amely szerint történelmi mélypontra került a Jobbik támogatottsága,

az intézet kutatása szerint mindössze hat százalékon áll a biztos szavazók körében az egy éve még kormányzásról ábrándozó párt. Ahogy az ilyen előzmények után várható volt, a jobbikos politikusok nem kegyelmeztek Závecz Tibornak és intézetének. 

„Helyén kell kezelni”, „szánalmas próbálkozás”, „rejtély”

Talán Bana Tibort, a párt egyik alelnökét érintette legrosszabbul a hír, aki a Szabad Pécs kameráján keresztül üzente meg, hogy már megint torzítanak, és már megint őket pécézték ki a közvélemény-kutatók. A politikus olyan hárításhalmazt hozott össze, hogy valószínűleg az összes intézetnek elment a kedve attól, hogy valamikor is megmérje a Jobbikot. Íme, Bana érvkészletének legfontosabb elemei:

  • „a helyén kell kezelni ezt a »mérést«, amely a Závecztől származik”,
  • „azt látjuk, hogy ez teljesen elrugaszkodott a valóságtól”,
  • „valószínűleg megrendelésre készült”,
  • „semmilyen szakmai háttér nincs a mérés mögött”,
  • „nagyjából hasraütésszerűen bemondják”,
  • „mindig igyekeztek úgy kihozni az eredményeket, hogy ... a Jobbik az kevésbé álljon jól”,
  • „a legjobb mérések azok a standolások, amiket folytatunk”.

Nunkovics Tibor, a Jobbik esztergomi potentátja egyenesen úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy „szánalmas próbálkozás” volt. „Komolyan elhiszi valaki, hogy az a párt, amelyik (...) a legerősebb és legtámogatottabb ellenzéki párt volt, az pár hét alatt, igazából a semmitől lezuhan 6 százalékra?” – tette fel felháborodottan a kérdést a fiatal politikus. Majd biztatásképpen hozzátette követőinek, hogy biztosan vannak, akik ezt szeretnék, de a valósággal majd ők is szembesülni fognak május 26-án.

Steinmetz Ádám képviselő már-már tudományos alapon közelítette meg a problémát, a Nézőpont Intézet egy (sokkal) korábbi felmérését hívta segítségül annak érdekében, hogy bebizonyítsa, minden rendben van a Jobbik támogatottságával. Majd záveczezve kijelentette, hogy ugyan „Závecz vállalkozása a parlamenti küszöb szélére vizionálta a Jobbikot”, ők azonban közel sem ezt tapasztalják az emberek között járva. „Nekünk az ő visszajelzéseik számítanak, nem a közvélemény-kutatóké” – fűzte hozzá kicsit magát is megnyugtatva a politikus. 

Gyöngyösi Márton elnökhelyettes és Ander Balázs képviselő pedig szinkronban támadták a párt számára kellemetlen mérést produkáló intézetet, feltehetően a Jobbik-központ üzenetét másolták be egy az egyben. Akárcsak Steinmetz, ők is az emberekre hivatkoztak, akik szerintük támogatják őket. „Nem ezt tapasztaljuk a standoknál és a lakossági fórumokon sem. Így aztán megyünk tovább, és folytatjuk a munkát, mert nekünk nem Závecz Tibor, hanem az emberek visszajelzései számítanak” – írja az ország más és más pontjain kampányoló Gyöngyösi és Ander.