Soha senki nem mutatta be olyan rossz időzítéssel, hogy nem tud helyesen írni, mint hétfőn Gyurcsány Ferenc. A bukott kormányfő versenyre kelt Kunhalmi Ágnes szocialista politikussal, a magyarérettségi napján ország-világgal tudatta, hogy „nagyon szorit” a „laza csavóknak” (így ékezet nélkül: csavók). Csak bízni lehet benne, hogy ennél azért valamivel jobban megy majd a fiataloknak a nyelvtan.  

Lassan már nem hír, ha egy ellenzéki politikus a magyar helyesírás szabályait megcsúfolva jelentkezik egy Facebook-poszttal vagy Instagram-bejegyzéssel. A magyar politikának azonban van egy Gyurcsány Ference, aki még arra is képes, hogy új színt vigyen az ellenzék tömeges helytelenírási őrületébe: soha senki nem mutatta be olyan rossz időzítéssel, hogy nem tud helyesen írni, mint a bukott kormányfő. Akár hiszik, akár nem,

a Demokratikus Koalíció elnöke éppen a magyarérettségi napján tudatta, hogy ellenzéki politikustársaihoz hasonlóan neki is vannak problémái a magyar nyelv szabályaival.

Gyurcsány ugyanis közösségi oldalán tolmácsolta jókívánságait az éppen a magyarérettségivel küzdő diákoknak – így:

Szoritok nektek! 

Ezt üzente a bukott kormányfő a fiataloknak, akik remélhetőleg ennél valamivel jobban teljesítenek majd magyar nyelvtanból. Hogy nem elszigetelt esetről van szó, azt Gyurcsány a következő mondattal illusztrálta:

Hogy jó csavók és csajok lesztek, az nem ezen múlik 

– írta lazáskodva a csávóknak. Hogy az ellenzéki politikusok mennyire nincsenek tisztában a magyar nyelv szabályaival, arról többször beszámoltunk. Bár óriási a verseny, talán Kunhalmi Ágnes, a szocialisták oktatáspolitikusa viszi a prímet, akinek a nyomában ott liheg Karácsony Gergely, Zugló parkolási botrányba keveredő vezetője. 

Forrás: Facebook

Összességében – a helyesírási hibákon túl  elmondható, hogy rég született ennél gyurcsányosabb írás. A bukott kormányfő posztja nagyjából olyan benyomást kelt, mintha egy 86 éves nagypapa azt próbálná meg bebizonyítani, hogy éppen most érkezett meg a bulinegyedből. Gyurcsány ezekkel a feltűnően laza és feltűnően kedves mondatokkal örvendeztette meg az életük eddig talán legnagyobb kihívása előtt álló diákokat:

  • Kedveskedés: „Persze korosodó fickó vagyok én már hozzátok képest, hozzátok, akik éppen ezekben a percekben érettségiztek.”
  • Bölcsesség: „Kevesebb múlik az érettségin, mint gondolnátok. Ha nehéz feladatok lesznek, az mindenkinek nehéz.”
  • Összegző megállapítás: „Normálisnak, könnyednek, helyes embernek lenni nem az érettségi tanít meg és nem az tanúsítja.”
  • Jó tanács egy kis lazasággal: „Nem kell nagyon görcsölni. Na, írjatok azt a fránya magyar érettségit!:))))”