Magyarországra jön hétfőn Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, akit Orbán Viktor miniszterelnök fogad. A találkozó abba a sorba illik, amibe Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter látogatása is. Mindketten Orbán Viktor politikájának régi támogatói, a bevándorlásellenes európai erők vezető politikusai. Strache hétvégén megjelent interjújában nagy várakozásokkal tekintett a látogatás elé.

Nagyra értékelem Orbán Viktort, várom ezt a találkozást – mondta szombaton az Österreich című napilapban megjelent interjúban Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt vezetője, aki hétfőn Budapestre érkezik, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon.

Orbán Viktor miniszterelnök és Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a tavalyi bécsi találkozójuk utáni sajtótájékoztatónForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Strache kihangsúlyozta, hogy 

Orbán Viktor volt az az európai politikus, aki 2015-ben segített megállítani a tömeges illegális bevándorlást. 

Strache korábban méltatta és követendőnek nevezte a magyar kormány és Orbán Viktor családpolitikáját, és azt is mondta, hogy szeretné, ha Ausztria szorosabban együttműködne a visegrádi országokkal. 

A találkozón vélhetően szó lesz az európai parlamenti választásokról is. Korábban Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache is kulcsfontosságúnak nevezte az EP-választásokat, mert május 26-án korrigálni lehet azt a politikai tévutat, amelyen jelenleg az Európai Unió jár. 

A múlt csütörtökön Budapesten járt Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője. Miután közösen megszemlélték a déli határkerítést, a Karmelita kolostorban tárgyaltak. A közös sajtótájékoztatón azt mondták, mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen; Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben. 

A mai tárgyaláson is központi szerepet tölthet be a bevándorlásellenes küzdelem témája.

Az osztrák Kleine Zeitungnak adott interjújában, ami hétfőn jelent meg, Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt. 

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy "kitűnik a dekadens európai politikai mezőnyből". Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új" - tette hozzá. 

Ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt,  hiszen azok a gyerekek - keresztények vagy muzulmánok -, akik most jönnek a világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi - mondta az interjúban Orbán Viktor.