„Szavazzanak az MSZP-Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes EU-ra vágynak” – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője hétfőn Sopronban. A nyilatkozata alapján egyértelmű, hogy a bevándorláspárti szocialista politikus lebontaná a Magyarország déli határaira emelt biztonsági kerítést, és beengedné hazánk területére az illegális migránsokat.

„Hogyha a kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és a Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak” – mondta Ujhelyi a „Haza, Szeretet, Európa!” címmel Sopronban tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményt a Mandiner szemlézte. 

Aggasztónak nevezte, hogy Budapestre bevándorlásellenes politikusok jönnek, példaként pedig Salvini olasz belügyminisztert és Strache osztrák alkancellárt hozta fel.

Az MSZP-Párbeszéd EP-lista második helyén szereplő politikus végül arra kérte a választókat, hogy szavazzanak az MSZP és a Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes és egységes EU-ra vágynak.

Nem Ujhelyi az első szocialista politikus, aki szót emel a kerítések ellen. 2015-ben, amikor a magyar kormány elrendelte, hogy a magyar-szerb határon épüljön határvédelmi kerítés a tömeges, illegális bevándorlás feltartóztatása céljából,

a szocialisták élesen ellenezték a kerítésépítést.

A Mandiner össze is gyűjtött pár korábbi nyilatkozatot, Tóbiás József volt pártelnöktől például rögtön kettőt. Íme az első: (2015. június 17.):

Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négyméteres kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.

Ez pedig egy másik Tóbiás Józseftől (2015. augusztus 31.): „Hagyják abba a kerítés építését! Nem érdekel, ki mennyit keresett vele!”

Botka László, Szeged szocialista polgármestere pedig még 2017-ben nyilatkozta azt a Reutersnek, hogy lebontaná a magyar-szerb határon a bevándorlás feltartóztatására emelt kerítést, ha működne az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése, és a közel-keleti helyzet megnyugodna. De a már felsorolt szocialista politikusok mellett például Tóth Bertalan jelenlegi pártelnököt és Kunhalmi Ágnest is idézte a lap, ők is bírálták a magyar határzárat.