Közel 20 ezer család kapja vissza otthonát az eddig beérkezett adatok szerint

2019.05.09. 16:15

A kormány a Nemzetközi Eszközkezelőn keresztül hét év alatt 36 ezer családot mentett meg, és a bankok által korábban elvett lakások nagyon kedvezményes visszavásárlását teszi lehetővé az Eszközkezelő ügyfeleinek. A lehetőséggel az időarányosan beérkezett és feldolgozott nyilatkozatok alapján közel 20 ezer család kapja vissza otthonát. A Fidesz újabb kampánylufinak minősítette az ellenzék rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezését ebben a témában.

A kormány célja, hogy minden ember saját otthonban élhessen. 

Ennek érdekében tette lehetővé, hogy a Nemzeti Eszközkezelő programban részt vevők rendkívül kedvező feltételek mellett visszavásárolják ingatlanukat. A lakóingatlan visszavásárlásának a lehetősége 32 500 családot, több mint 150 ezer embert érint. Az eszközkezelősök azok, akik a NET programnak (a NET program a kormány Otthonvédelmi Akciótervével összhangban a leginkább rászoruló hiteladósokon kíván segíteni) köszönhetően úgy menekültek meg többmilliós hiteltartozásuktól, hogy továbbra is az otthonukban maradhattak. Az állam ugyanis az Otthonvédelmi Akcióterv részeként, a 2011-ben elindított NET program keretében megvásárolta az akkori hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát, és évek óta biztosítja számukra a bérlés lehetőségét. 

A NET Zrt. 2019. február 20-tól március 31-ig küldte ki a tájékoztató leveleket az érintett ügyfeleknek, akiknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kellett, illetve kell nyilatkozniuk arról, hogy egy összegben vagy részletfizetéssel vásárolják vissza lakásukat, esetleg továbbra is bérlők maradnak. Az utolsó nyilatkozatok beérkezése legkésőbb május végéig várható - közölte a Nemzeti Eszközkezelő.

Az eszközkezelő segítségével eddig már közel 36 ezer családon segítettekForrás: AFP

Közel 20 ezren tudják visszaszerezni korábbi otthonukat

A mai napig időarányosan közel 20 ezer ügyfél, azaz az érintettek 65 százaléka küldte vissza a nyilatkozatot. Ezek alapján a rendkívül kedvező visszavásárlás lehetőségével az érintettek 90 százaléka kíván élni. A részletfizetés a legkedveltebb konstrukció (71 százalék), de jelentősnek tekinthető (19 százalék) az egyösszegű visszavásárlásra vonatkozó nyilatkozatok száma is.

A közlemény szerint  a bérlők túlnyomó többségének helyzete az elmúlt években jelentős mértékben stabilizálódott, ez pedig lehetővé teszi, hogy újra tulajdonosaivá váljanak a bankok által korábban elvett otthonaiknak. 

A NET Zrt. a továbbiakban is folyamatosan fogadja a nyilatkozatokat, és az ügyfélszolgálati pontokon szükség esetén segítséget nyújt az érdeklődők számára. Továbbra is nagyon fontos, hogy az érintettek - bármelyik lehetőséget is választják - mindenképpen nyilatkozzanak a tájékoztató átvételét követő 60 napon belül.

Újabb ellenzéki kampánylufi

A Fidesz annak kapcsán, hogy az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek a kilakoltatások kapcsán, azt közölte, az nem más, mint egy kampánylufi. Azok az ellenzéki politikusok beszélnek most, akik bevezették és megszavazták a devizahiteleket - tették hozzá. Az eszközkezelő az elmúlt években 36 ezer családot mentett meg, akik közül már közel 20 ezren jelezték, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, és így visszakapják otthonukat.