Magyarország a világ tíz legvonzóbb befektetési célpontja között

2019.05.10. 08:21

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt péntek reggel. Itt a miniszter beszélt a brazil külügyminiszter Magyarországon tett látogatásáról és a libanoni keresztényeknek nyújtott segítségről is. Itt kiemelte, hogy a segítséget kell odavinni, ahol baj van, és nem pedig a bajt odahozni, ahol nincs baj. Emellett téma volt a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítménye, a bevándorláspárti Frans Timmermans alkalmatlansága, valamint az, hogy a külföldi álhírgyárak hogyan reagáltak Orbán Viktor – jövő héten esedékes – amerikai látogatására.

A műsorban először arról esett szó, hogy
először járt Magyarországon brazil külügyminiszter.Bármennyire is hihetetlen tény, ez tényleg így van, maga Szijjártó Péter is kétszer ellenőriztette az információt, Erensto Araújo volt az első.

Arról, hogy milyen a kapcsolat a két ország között, Szijjártó Péter elmondta, hogy
január 1-je óta kiváló, az új brazil elnök hasonlóképpen látja a világ dilemmáit, mint Magyarország.A miniszterelnök, Jair Bolsonaro nem az alapján határozza meg a döntéseit, hogy a liberális média mit fog megírni, hanem a nemzet érdekeit helyezi előtérbe, igazi keresztény és lokálpatrióta.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy Brazília is nemet mondott Bolsonaro alatt a globális migrációra, és kiemelte, hogy a két ország a jövőben koordinálni fogja a migrációval kapcsolatos álláspontját.

Jair Bolsanaro brazil elnök elfogadta a magyar miniszterelnök meghívását, és a kormány stratégiát fogadott el a magyar-brazil kapcsolatok fejlesztéséről, ami azért fontos, mert Brazília a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága - mondta.

Libanoni keresztények

Mint ismert, a héten Libanonban járt Szijjártó Péter, aki már akkor is elmondta, hogy Magyarországnak érdeke, hogy Libanon stabil ország maradjon.
Számunkra fontos, hogy a segítséget vigyük oda, ahol baj van, ne pedig a bajt hozzuk oda, ahol nincs baj.Szijjártó Péter elmondta, hogy 29 millió dollárnyi segítséget nyújtott eddig bajba jutott keresztényeknek a közel-keleti régióban.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy nem a migráció elősegítésére kellene fókuszálni, hanem arra, hogy az elmenekült emberek visszatérhessenek az otthonaikba.

Azért fontos például Libanon is, mert ha a háborús övezetek szomszédjai is megbicsaklanak, akkor még inkább megindulhat a migráció.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar és V4-es gazdasági sikerekről

A héten Szijjártó Péter több beruházás átadásán is részt vesz személyesen, amely jól mutatja, hogy Magyarország gazdasága jól teljesít.

Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter azt mondta, hogy

Közép-Európa egyértelműen átvette az unió növekedési motorjának szerepét, a V4-ek növekedési üteme duplája, mint az uniós átlag.

Ebben természetes nagy szerepe van Magyarországnak is, ahol tavaly összesen 98 nagyberuházás volt, míg az új beruházások összesített értéke 1380 milliárd forint volt.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy

Magyarország a világ tíz legvonzóbb befektetési célpontja között van,
emellett a magyar beruházási ügynökséget választották a legjobbnak.

Szijjártó Péter a Site Selection című amerikai szaklap idei jelentését idézve hozzátette: a Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjedő térségben a magyar beruházásösztönző ügynökséget, a HIPA-t választották a legjobbnak.

Mindez elismerés a magyar emberek számára is, hiszen ezeknél a döntéseknél megvizsgálják a munkaerőpiaci helyzetet, a munkaerő képzettségét; a magyar emberek tudása és szorgalma teljesen versenyképes– mondta.

Ennek oka, hogy ez a térség józan észen alapuló politikát folytat gazdaságilag és biztonságilag.
Az alacsony társasági adóhoz az kell, hogy egy ország gazdaság stabil legyen, meglegyen a kellő társadalmi támogatottság és az intellektuális tőke is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy éppen ezért ki kell állni minden olyan uniós törekvés ellen, amely adóharmonizációt szeretne.

Frans Timmermans alkalmatlan

Szijjártó Péter reagált a migránspárti Frans Timmermans a héten tett kijelentéseire is. Azt mondta, hogy
Frans Timmermans egy mikroszkóppal is nehezen látható pártot képvisel, és sajnos azt kell látni, hogy az unió csúcsjelöltjei alkalmatlanok a vezetésre.

Azt is mondta a külügyminiszter, hogy Timmermans személyes felelősséggel tartozik azért, hogy megromlott az uniós országok biztonsága, és hogy migránsok özönlöttek az unióba.

Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság (EB) első alelnökének vállalnia kell a felelősséget azért, hogy Európába több mint másfél millió illegális bevándorló jött.

A szocialista politikus személyes felelősséggel tartozik azért, hogyaz EB ilyen botrányosan gyenge teljesítményt nyújtott az elmúlt öt évben, valamint azért, hogy Európa folyamatosan veszített versenyképességéből és a biztonsági helyzet egyre romlott.

Liberális álhírgyárak

Szijjártó Péter Orbán Viktor amerikai útjáról is beszélt, itt azt mondta, hogy

az jó alkalom lesz arra, hogy összehangolják a két ország álláspontját a nagy világszervezetekben a migráció kérdésében.

Végül Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a nemzetközi álhírgyárak rendkívül frusztráltak Donald Trump miatt, és hasonlóképp frusztráltak Orbán Viktor támogatottsága miatt.

Éppen ezért ezek az oldalak mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék Trumpot, de ezek a próbálkozások később mind lufinak bizonyultak.

A külügyminiszter azt is mondta, hogy emiatt nem az álhírgyárakat kell referenciapontnak választani.
Magyarországnak és Donald Trumpnak is a nemzeti érdekekre kell koncentrálnia.