A jövő zálogai a gyerekek, a magyar jövőnek pedig a pedagógusok is a biztosítékai - mondta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az Év tanára díjátadón szombaton, Budapesten. A rendezvényen anyaországi és külhoni pedagógusokat díjaztak.

Szilágyi Péter kiemelte, hogy a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, ugyanolyan fontosnak tartja, hogy Debrecenben, Székelyudvarhelyen és Zentán is biztosított legyen minden magyar gyerek számára az anyanyelvi oktatás. A kabinet nemzetpolitikai céljai között ez kiemelt helyen szerepel - mondta a miniszteri biztos.

A külhoni régiókban elsődleges feladat, hogy felállítsák azokat az intézményi kereteket, amelyek között a magyar nyelvű oktatás biztosított lehet. Ennek érdekében a nemzetpolitikai államtitkárság folyamatos és kiszámítható támogatásban részesíti a külhoni magyar oktatási intézményeket óvodától a felsőoktatásig.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kitért arra is, hogy az elmúlt években nagy lépéseket tettek annak érdekében, hogy létrejöjjön az egységes Kárpát-medencei oktatási tér, amellyel összhangba tudják hozni a magyarországi és külhoni oktatást, és az átjárhatóságot tudják biztosítani. Eredményeként ma már a Magyarországon érettségiző diákok is jelentkezhetnek külhoni egyetemekre, és fordítva.Szilágyi Péter hangsúlyozta, hogy nemcsak a tömbmagyarságot támogatja a kormány a külhoni régiókban, de az asszimiláció megállítása érdekében a szórványközösségek megőrzését is ugyanolyan fontosnak tartja. Az államtitkárság tematikus éveinek keretében 2012 óta igyekeznek hasznos segítséget nyújtani a pedagógusoknak. Ezek az intézményi és eszközbeli keretek mellett az is fontos, hogy éreztessék a pedagógusokkal, megbecsülik és értékelik mindennapi munkájukat.

A díjazottak közül Gordán Kolos, a zentai Stevan Sremac Általános iskola tanára arról beszélt, az elismerésre úgy tekintenek, hogy azt valamennyi pedagógus munkájáért kapták. Azt mondta, azért választották ezt a hivatást, hogy mindent megtegyenek, hogy a tudástól szétcsattanó fiatalokat engedjenek ki az iskolából.

Az ugyancsak díjazott Szabó Roland, a budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium tanára úgy fogalmazott: a pedagógusmunka egyik legszebb eredménye, ha a gyerekek sikerében osztozni tudnak.Nagy Erika, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának pedagógusa pedig kiemelte: szerencsésnek tartja magát, hogy olyan helyen dolgozhat, ahol maximális támogatást kap a munkájához. Ahhoz, hogy valaki jó pedagógus legyen, kellenek jó diákok, ahhoz, hogy még jobb legyen, kellenek rossz diákok is. Mindkét féle diáktól nagyon sokat lehet tanulni - mondta.

A rendezvény keretében kihirdették a Középsuli.hu nagyszabású online történelemverseny, valamint a Magyar Telefonfilmes Fesztivál OTTHON témakörének nyerteseit is, amelyen külhoni magyarok alkotásai is versenyeztek.